Mainos
Mainos

Harvinaisen hyvin säilynyt meteoriittikraatteri löytyi Google Earthilla

Tutkijat ovat löytäneet Google Earth -satelliittikuvaohjelman avulla kenties maapallon parhaiten säilyneen meteoriittikraatterin. Kamil-kraatteri sijaitsee syrjäisellä seudulla Saharan aavikolla.

Kraatteri huomattiin helmikuussa, kun italialainen tutkija tarkasteli Google Earthin satelliittikuvia. Teknologiasivusto Gizmodo kertoo, että kraatterin halkaisija on leveimmältä kohdaltaan noin 45 metriä. Kuoppa on enimmillään noin 16 metriä syvä. Kraatterin mittojen perusteella tutkijat ovat laskeneet, että maahan osunut meteoriitti oli halkaisijaltaan noin 1,2 metriä. Kappale iskeytyi maahan lähes 13 000 kilometrin tuntinopeudella.

Tutkijoita on hämmästyttänyt, kuinka hyvin kraatteri on säilynyt. Tyypillisesti maanpinnalla olevat kraatterit kuluvat ja hautaantuvat aikojen saatossa luonnonvoimien muokkaamina. Kamilin tapauksessa kallion roiskejäljet ovat edelleen näkyvillä kuopan ympärillä. Yleensä roiskejälkiä on nähty muilla planeetoilla ja kuissa, joissa on ohuempi ilmakehä kuin maassa.

Tutkijat arvelevat, että Kamil-kraatteri on vain joitakin tuhansia vuosia vanha.

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme