Mainos
Mainos

Hong Kong ja Taiwan kärkeen kännykän käytössä

Hongkongilaiset ja taiwanilaiset käyttävät ahkerasti kännykkää. Taiwan ja Hong Kong nousivat viime vuonna eniten matkapuhelimia käyttäviksi maiksi maailmassa. Molemmissa maissa 80 prosentilla asukkaista oli vuoden lopussa oma matkapuhelin. Suomessa oli viime vuoden lopussa viidenneksi eniten matkapuhelimia maan asukaslukuun suhteutettuna.

Taiwanin matkapuhelintiheys kohosi Kansainvälisen televiestintäliiton ITU:n keräämien tietojen mukaan vuoden lopussa 80,3 prosenttiin ja Hong Kongin 79,3 prosenttiin. Suomessa 72,6 prosentilla asukkaista oli matkapuhelin. Suomen edellä olivat Itävalta 78,6 prosentilla ja Italia 72,7 prosentilla.

Koko maailmassa joka kahdeksas ihminen oli ITU:n selvityksen mukaan hankkinut viime vuoden loppuun mennessä oman matkapuhelimen. Vuoden lopussa maailmassa oli käytössä 726 miljoonaa matkapuhelinta, kun niitä 1990-luvun alussa oli vain 10 miljoonaa.

Puhelinalan langaton vallankumous alkoi vauhdittua viime vuosikymmenen alkupuolella. Mikään ei ITU:n katsauksen mukaan myöskään näytä hidastavan matkapuhelimien suosion kasvua.

Miljardin puhelimen ylitys ensi vuonna

ITU:n katsauksessa ennakoidaan matkapuhelimien suosion nopean kasvun jatkuvan myös lähivuosina. Siinä ei kuitenkaan arvioida kolmannen sukupolven laajakaistaisten matkapuhelimien vaikutusta. Katsauksen laatijat tyytyvät kysymään, synnyttääkö kolmas sukupolvi samanlaisen uuden kysyntäsysäyksen kuin toinen sukupolvi. Nykyisellä kasvuvauhdilla maailman matkapuhelimien määrä ylittää kiinteiden puhelimien määrän varsin nopeasti. Viime vuoden lopussa maailmassa oli käytössä 942 miljoonaa kiinteää puhelinlinjaa.
Lankapuhelin jää selväksi kakkoseksi

Maailmassa oli viime vuoden lopussa jo 35 maata, joissa oli enemmän matkapuhelimia kuin kiinteitä puhelimia. Matkapuhelimien määrä ylitti kiinteiden linjojen määrän ensimmäisenä Suomessa vuonna 1998, jos Kambodzhaa ei oteta lukuun. Ensimmäisenä ylitys tapahtui 1993 Kambodzhassa, missä punakhmerien hirmuhallinnon jälkeinen puhelinverkon jälleenrakennus perustui matkapuhelimiin. Vuonna 1999 matkapuhelimet nousivat kiinteitä linjoja suositummiksi mm. Itävallassa, Hong Kongissa, Italiassa ja Etelä-Koreassa.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme