Mainos
Mainos

Hyvitysmaksut suututtavat elektroniikka-alaa

Tyhjien cd- levyjen ja tallentavien dvd-levyjen tuonti Virosta kasvaa, sillä postimyynnistä ulkomailta ostetuista levyistä ei mene niin sanottua hyvitysmaksua.

Suomalaiset elektroniikka-alan kauppiaat ovat suuttuneita tallentavien cd- levyjen ja -dvd-levyjen hyvitysmaksuista, jotka ovat siirtämässä kaupankäynnin vähitellen Viroon.

Hyvitysmaksua eli entistä kasettimaksua ei tarvitse maksaa, jos tilaa hyvitysmaksun alaisia tuotteita postimyynnistä muualta EU-alueelta. Elektroniikan tukkukauppiaiden toimitusjohtaja Pentti Karhun mukaan ratkaisuna olisi tekijänoikeusmaksujen radikaali alentaminen.

-Hyvitysmaksut Suomessa ovat erittäin korkeita - ne ovat asukasta kohden laskettuna Euroopan toiseksi korkeimmat ja tämä saattaa siis kaupan eriarvoiseen asemaan. Tottakai suomalainen kuluttaja tuo edullisimmat tuotteet Virosta, Karhu toteaa.

Opetusministeriö laskee hyvitysmaksuja maaliskuun alusta, mutta samalla hyvitysmaksua joutuu ensimmäistä kertaa maksamaan muun muassa tallentavasta digisovittimesta. Niitäkin saa pian Tallinnasta ilman lisämaksuja.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 14.02.2005)

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme