Mainos
Mainos

Internetsensuuri kiristyy maailmalla

Neljän huippuyliopiston tutkimus moittii myös länsimaita internetsensuurista. Esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa pääsy natsismia puoltaville sivuille on estetty.

Internetsensuuri lisääntyy samalla kun tietoverkot leviävät yhä useampien ihmisten ulottuville. Voimakkainta sensuuri on Aasian, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa.

Tiedot ilmenevät neljän kansainvälisen huippuyliopiston julkaisemasta tutkimuksesta, jossa tutkittiin internetin käytön rajoittamista eri maissa.

Tutkimukseen mukaan otetuista 40 maasta kaikkiaan 26 rajoitti kansalaistensa internetin käyttöä.

Poliittisia internetsivuja sensuroivat voimakkaimmin Burma, Kiina, Iran, Syyria, Tunisia ja Vietnam. Pornografiaa ja uhkapelejä tarjoavat sivustot ovat pannassa useissa islaminuskoisissa maissa, kuten Saudi-Arabiassa ja Iranissa.

Tutkimus moittii myös länsimaita internetsensuurista. Esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa pääsy natsismia puoltaville sivuille on estetty.

- Sivujen suodattaminen ja valvonta voivat vahingoittaa vakavasti kansalaisten perusoikeuksia sekä tukahduttaa maailmanlaajuista viestintää, tutkija John Palfrey varoittaa.

Osa tuloksista tuli yllätyksenä tutkijoillekin. Esimerkiksi Afganistanista, Irakista, Israelista, Venäjältä tai Venezuelasta ei odotusten vastaisesti löydetty internetsensuuria.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme