Mainos
Mainos

JSN antoi Ilkalle huomautuksen asiattomasta oikaisussa

Sanomalehti Ilkka on saanut Julkisen sanan neuvostolta (JSN) huomautuksen. Syynä on oikeudenkäyntiuutisessa ollut nimivirhe, joka korjattiin virheen kohdetta loukkaavalla tavalla kolumnissa.

Vaasan käräjäoikeudessa käsiteltiin toukokuussa kaupunginjohtoon kohdistuneita syytteitä. Yhdessä Ilkan uutisessa sekoitettiin kantelijan ja toisen asianajajan henkilöllisyydet ja samalla näiden esittämät asiat. Virhe toistui uutisessa ja kuvatekstissä.

Kantelija lähetti virheen huomattuaan sähköpostiviestin jutun kirjoittajalle. Oikaisu päätyi seuraavana maanantaina lehteen, mutta se oli sijoitettu kevyensisältöiseen kolumniin.

Kolumnissa kirjoitettiin vihjailevaan sävyyn julkisoikeudenkäynnin tärkeydestä asianajajille ja todettiin lopuksi: "Sorry. Sanat menivät sekaisin eli niin kuin lehtikielellä sanotaan 'senat menivät sakaisin'".

Kantelija protestoi toimittajan menettelyä päätoimittajalle lähetetyssä moitekirjeessä vaatimatta kuitenkaan mitään. JSN:n mukaan toimitus katsoi kuitenkin aiheelliseksi julkaista "asiallisen" oikaisun, jossa virhettä pahoiteltiin. Päätoimittaja katsoi lehden oikaisseen erehdyksensä siten kuin pitää.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Ilkka rikkoi hyvää journalistista tapaa. JSN muistuttaa, että tiedotusvälineiden tehtävä on oikeiden asioiden välittäminen. Virheiltä ja epätäsmällisyyksiltä ei aina voida kuitenkaan välttyä. JSN painottaa, että olennaiset virheet on heti korjattava asianmukaisella ja korrektilla tavalla. Näin voidaan varmistaa tiedotusvälineiden uskottavuus ja luotettavuus yleisön ja haastateltavien silmissä.

JSN katsoo, että Ilkan kolumnissa tehty korjaus ei täytä näitä vaatimuksia ja loukkasi virheestä kärsinyttä. Jälkeenpäin julkaistu asiamukainen korjaus ei riittänyt korjaamaan aiheutettua vahinkoa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme