Mainos
Mainos

Kännyköillä lieviä vaikutuksia aivojen suoritusnopeuteen

Turun yliopistossa on todettu ensimmäisen kerran, että tavallinen GSM-puhelin voi tilapäisesti nopeuttaa aivojen suoritusnopeutta tarkkaavaisuutta ja lyhytaikaista muistia vaativissa tehtävissä.

Känny

Havainnot tehtiin niin, että koehenkilöt tekivät erilaisia reaktiotehtäviä samalla, kun päähän kiinnitetty matkapuhelimen radiolähetin oli kokeeseen osallistujan tietämättä päällä tai pois päältä.

Puhelimen radioaaltojen aiheuttamilla muutoksilla ei kuitenkaan ole käytännön merkitystä, sillä muutokset olivat hyvin pieniä ja vain tarkoissa laboratorio-olosuhteissa paljastuvia. Semminkään tuloksista ei kognitiivisen neurotieteen tutkimuskeskuksen tutkijaryhmän tiedotteen mukaan voi vetää johtopäätöksiä matkapuhelimen mahdollisista terveyshaitoista.

Koska GSM-puhelimen radioaalloilla silti näyttää olevan vaikutusta aivojen sähköiseen toimintaa, aikovat turkulaistutkijat seuraavaksi selvittää, mihin fysiologiseen mekanismiin vaikutus perustuu. Tutkimukselle on jo anottu jatkorahoitusta.
(STT)

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme