Mainos

Koululaiset ovat pettyneitä sosiaaliseen mediaan – "ensimmäiset merkit vastarinnasta"

Englantilaiset koululaiset ovat tyytymättömiä teknologian negatiivisiin puoliin, kuten nettikiusaamiseen ja valheellisiin uutisiin.

Jopa kahta kolmasosaa koululaisista ei haittaisia, jos sosiaalista mediaa ei oltaisi koskaan keksitty, ja 71 prosenttia pitää ajoittaisia taukoja paetakseen sosiaalista mediaa. Koululaisista kuitenkin yli puolet kertoi myös olevansa nettiriippuvuuden partaalla.

Tutkimuksessa selvitettiin yli 5 000 oppilaan asenteita sosiaalista mediaa kohtaan. Oppilaat olivat 9–11-vuotiaita, englantilaisista yksityisistä ja valtion kouluista. Tutkimuksen on tilannut Digital Awareness UK ja maailmanlaajuinen yksityisten koulujen johtoa edustava HMC-järjestö.

Vääristää kuvaa todellisuudesta

Monien vastanneiden mukaan sosiaalisella medialla on negatiivinen vaikutus heidän hyvinvointiinsa. Jopa 57 prosenttia vastanneista oli saanut loukkaavia kommentteja netissä, ja 52 prosenttia kertoi, että sosiaalinen media saa heidät tuntemaan vähemmän itsevarmaksi omasta ulkonäöstään ja oman elämänsä kiinnostavuudesta.

60 prosenttia uskoi, etteivät ystävät näyttäneet todellista versiota itsestään somessa, mutta jopa 85 prosenttia kertoi tekevänsä myös itse samoin.

Parhaimpia parannuksia digitaaliseen maailmaan olisivat koululaisten mukaan mainonnan vähentyminen, valheellisten uutisten väheneminen, luovan sisällön lisääntyminen sekä yksityisyyden parantuminen.

Yksi kolmesta kertoi toivovansa, että sosiaalinen media tarjoaisi enemmän mahdollisuuksia tienata.

Pelkästään huonoja asioita sosiaalisesta mediasta ei kuitenkaan löytynyt. Positiivisten asioiden listalla olivat erityisesti meemit, filtterit ja linssit sekä tarinankerronnalliset ominaisuudet, kuten Snapchatin 'oma tarinani'.

Nuorten tarpeita kuunneltava

– Kyselytutkimuksen tulokset voivat yllättää opettajia ja vanhempia, mutta ne auttavat heitä ymmärtämään nuorten digitaalisella ajalla kokemat paineet, kertoo HMC:n puheenjohtaja Chris King Independentille.

– On kiehtovaa nähdä ensimmäiset merkit sosiaalisen median vastarinnasta. Se muistuttaa meitä, että he saattavat tarvita apua ottamaan taukoja sen jatkuvista vaatimuksista.

Digital Awareness UK:n mukaan on hienoa, että myös sosiaalisesta mediasta vieroittuminen on auttanut nuoria saamaan enemmän kontrollia omasta netinkäytöstä.

– Tämä tutkimus on todellinen herätys kaikille meille sosiaalisen median parissa työskenteleville voidaksemme varmistaa, että kuuntelemme nuorten tarpeita. He lopulta sanelevat suunnan, johon ala liikkuu, toinen Digital Awareness UK:n perustajista, Charlotte Robertson kertoo.

Lähde: Independent

***


Uusimmat

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot