Mainos
Mainos

KRP: Netin valvominen olisi loputon suo

Keskusrikospoliisin tietotekniikkarikosyksiköstä kerrotaan, että miljoonien sivustojen läpi kahlaaminen on mahdoton tehtävä. Poliisi puuttuu netin sisältöön mm. niissä tapauksissa, kun epäilyttävästä aineistosta tulee esimerkiksi vinkki.

Jokelan koulun ampuja laittoi päivää aikaisemmin nettiin videon aikeistaan. Tämä on herättänyt paljon kysymyksiä siitä, valvooko kukaan, mitä kaikkea uhkaavaa aineistoa verkossa liikkuu

- Jos miettii, paljonko niitä erilaisia sivustoja on eri maissa, niin miten niitä kaikkia pystyttäisiin valvomaan? Siihen tarvittaisiin tuhat poliisia tekemään töitä, sanoo Jukka Mäkynen Keskusrikospoliisin tietotekniikkarikosyksiköstä.

- Ja missä menee raja, onko joku video todellisuutta vai ei? Siinä on loputon suo. Poliisi tarttuu verkon sisältöön siinä tapauksessa, että epäilyttävästä aineistosta tulee vinkki tai tutkintapyyntö. Muutoin miljoonien sivustojen läpi kahlaaminen on mahdoton tehtävä.

Mäkynen ei halua ottaa kantaa siihen, olisiko Jokelan tapaus pystytty ehkäisemään, jos aikaa olisi ollut enemmän videon julkaisusta ihmisten tappamiseen.

- Se olisi huonoa jälkiviisastelua. Aineistoon puuttumista vaikeuttaa sekin, että materiaali voi olla ulkomaisella palvelimella, ja eri mailla on erilaiset lait muun muassa sananvapauden rajoista. Internetyhteisöjen sisällön valvonta jää sivujen ylläpitäjän harteille.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme