Mainos
Mainos

Laittomista ohjelmistoista yli 17 000 euron korvaukset

Oululaisen lääkintäteknologian alan yritykseltä on löytynyt kaikkiaan 50 lisenssitöntä tietokoneohjelmistoa. Ohjelmistonvalmistajien etujärjestö Business Software Alliancen (BSA) kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti yritys maksaa 17 500 euron korvaukset tekijänoikeudenhaltijoille laittomista ohjelmistokopioista.

Tapauksen selvittely alkoi viime vuoden toukokuussa BSA:n Hotline -numeroon tulleen vihjeen perusteella. BSA:n pyytäessä yritykseltä lisäselvityksiä kävi ilmi, että yrityksen käytössä oli laittomia Microsoftin ohjelmistoja yli 17 000 euron edestä. Korvausten lisäksi yritys sitoutuu hävittämään hallussaan olleet laittomat ohjelmistot tai hankkimaan niihin asianmukaiset käyttöoikeudet.

-Lisenssinhallinta on olennainen osa yrityksen operatiivista toimintaa. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että yrityksessä nimetään vastuuhenkilö tai -henkilöt pitämään huolta siitä, että lisenssit hankitaan keskitetysti ja ohjelmistot ovat asianmukaisesti lisensioituja, sanoo BSA Finlandin puheenjohtaja Jari Heikkinen.

Tekijänoikeuslain perusteella jokainen, joka tietämättäänkin loukkaa tietokoneohjelmiston tekijänoikeutta, on velvollinen suorittamaan tekijänoikeudenhaltijalle kohtuullisen hyvityksen. Oikeuskäytännössä hyvityksen määräksi on vahvistunut luvattomasti kopioitujen ohjelmistojen verollinen hankintahinta. Jos ohjelmistojen käyttöä halutaan jatkaa, maksettavaksi tulevat myös ohjelmistolisenssit.

Mikäli tetkijänoikeusloukkaus tehdään tahallisesti ja ansiotarkoituksessa, esimerkiksi liiketoimintakustannusten säästämiseksi, voidaan teko tulkita tekijänoikeusrikokseksi. Tekijänoikeusrikoksesta voi saada enimmillään kahden vuoden vankeusrangaistuksen.

Business Software Alliance (BSA) on maailman johtavien ohjelmistovalmistajien ja Internetiin liittyvän teollisuuden etujärjestö. BSA Finland aloitti toimintansa vuoden 1994 alussa.

(MTV3)

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme