Mainos
Mainos

Microsoft ei paikannut viruksen saaneita XP-koneita - Miksi?

Ohjelmistojätti Microsoft on jättänyt viimeisimmässä tietoturvapäivityksessään tietoisesti paikkaamatta joitakin Windows-XP -käyttöjärjestelmää käyttäviä tietokoneita. Paikkauksia ei voi laittaa sellaisiin XP-koneisiin, joihin on päässyt tarttumaan rootkit-virus, kertoo BBC teknologiasivuillaan. Rootkit on ovela haittaohjelma, joka hautaa itsensä syvälle Windowsin käyttöjärjestelmään, jotta sitä ei havaittaisi.

Microsoft perustelee toimintaansa sillä, että helmikuussa samankaltaisten päivitysten jälkeen Alueron-rootkitillä saastuneet koneet alkoivat kaatuilla loputtomasti. Windowsin uusin päivityspaketti havaitsee, jos kohdejärjestelmä on saastunut Alueronilla ja pysäyttää tällöin asennuksen.

Windowsin viimeisin päivityspaketti julkaistiin eilen. Jotkut päivityksistä korjaavat haavoittuvuuksia järjestelmän ytimessä, jossa myös rootkitit lymyilevät.

Jos kone on saastunut Alueronilla, se valvoo verkkoliikennettä ja poimii käyttäjänimiä, salasanoja ja luottokorttinumeroita. Se tarjoaa myös hyökkääjille takaoven saastuneisiin koneisiin. Virus huomattiin ensimmäisen kerran vuonna 2008 ja se on levinnyt mm. keskustelufoorumien ja krakkeroitujen verkkosivujen kautta.

Jättämällä saastuneet koneet paikkaamatta Microsoft pyrkii välttämään helmikuun tapahtumat, joissa monet ihmiset jäivät kamppailemaan koneensa toimimattomuuden kanssa. Toistaiseksi ei ole tiedossa, kuinka moni ihminen on jäänyt ilman päivityksiä.

Microsoft kehottaa tartunnan saaneita varmistamaan, että heidän koneensa puhdistuvat rootkit-viruksesta. Yhtiö suosittelee käyttämään haittaohjelmien poistoon tarkoitettua työkaluaan tai käyttämään muiden tietoturvayhtiöiden rootkit-paikannusohjelmia.

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme