Mainos
Mainos

MP3-soittimen tekee usein alaikäinen ylitöinä

Alaikäiset tekevät usein MP3-soittimien ja pelikonsolien osat Kiinassa. Työntekijöiden oikeuksia rikotaan usealla tavalla, kertoo Finnwatchin tuore tutkimusraportti.

Raportti koskee Motorolan, Sonyn, Micsoftin, Applen ja Philipsin alihankkijatehtaita.

Alaikäiset työntekijät ovat raportin mukaan etenkin nuoria naisia, joista moni on opiskelija tai koululainen. Minimipalkasta on tullut yleisesti käytetty normi.

Ylitöitä teetetään jopa 120-180 tuntia kuussa. Kiinan lain mukaan ylitöitä saa teettää vain 36 tuntia. Elektroniikkateollisuuden oma toimintatapaohjeisto EICC suosittaa ylärajaksi 86 tuntia.

Työnhakijoita seulotaan lääkärintodistuksin. Hepatiitti B:n kantajia ei palkata, vaikka työnkuvaan ei liittyisikään tartuntariskiä.

Raporttiin on haastateltu toista sataa tehdastyöläistä Guangdongin maakunnassa. Heidän edustamiaan alihankkijayrityksiä ovat esimerkiksi Flextronix/Vista Point Technologies, Foxconn/Hon FU Jin Precision Industry ja Celestica.

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme