Mainos
Mainos

Piratismi lymyää yliopistojen verkoissa

Elokuvia, tv-sarjoja ja musiikkia jaetaan tekijänoikeuksista piittaamatta myös suomalaisten yliopistojen Funet-verkossa.

Tiedeyhteisön verkkoon perustetulla tiedostonvaihtopalvelulla, Funet hubilla, on muutamia satoja käyttäjiä. Laitonta jakamista tapahtuu muun muassa Jyväskylän yliopiston verkossa.

Jyväskylän yliopiston tietotekniikkapalvelun esimies Miska Sulander sanoo, että yliopiston mahdollisuudet puuttua väärinkäytöksiin ovat rajalliset.

-Pyrimme kertomaan käyttäjille mitä saa tehdä ja mitä ei, mutta emme voi valvoa yksittäisten käyttäjien toimintaa, Sulander toteaa.

-Vertaisverkon vapaa käyttö on tärkeää tiedeyhteisölle, joten sen kieltäminen ei tule kysymykseen. Jos kieltäisimme tietyn ohjelman käytön, niin pian löytyisi toinen tilalle, hän jatkaa.

Suomalaiset opiskelijat ovat vain harvoin joutuneet vastuuseen laittomasta tiedostojen jakamisesta tai lataamisesta.

Tunnetuin tapaus on vuodelta 2005 , jolloin Tampereen teknillinen yliopisto erotti määräaikaisesti kolme opiskelijaansa ja sulki heidän perustamansa jakelukanavan.

Asia tuli oppilaitoksen tietoon poliisin kautta.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme