Mainos
Mainos

Roskapostin väheneminen jatkunut

Tietoturvaraportin mukaan kolmannes Suomessa välitetyistä sähköposteista on roskaa. Roskapostitulvan pienenemisestä huolimatta suomalaiset ovat yhä erittäin huolissaan kotikoneidensa tietoturvasta.

Haitallisen sähköpostin eli roskapostin määrä on edelleen vähentynyt selvästi. Tietoturvallisuusasioiden neuvottelukunnan raportin mukaan Suomessa välitetyistä sähköpostiviesteistä nyt noin kolmannes on roskapostia.

Vielä vuonna 2003 neljä viidesosaa sähköpostiliikenteestä oli roskapostia ja vuonna 2004 liki puolet. Roskapostitulvaa on saatu hillittyä teknisellä suodatuksella ja lainsäädännöllä.

Kansainvälisesti verraten roskaposti on Suomessa selvästi keskimääräistä pienempi ongelma. Esimerkiksi tänä vuonna maailmalla liikkuvasta sähköpostista noin puolet on ollut roskaa.

Haitallisen sähköpostin määrä on kuitenkin vähentynyt viime vuodet myös maailmalla, sillä pari vuotta sitten peräti yhdeksän sähköpostiviestiä kymmenestä määriteltiin roskapostiksi.

Tietoturvapäivästä apua

Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovisen mukaan roskapostin väheneminen on osoitus siitä, että määrätietoisin toimin voidaan vaikuttaa internetin mukanaan tuomiin lieveilmiöihin. Tietoturvallisuusasioiden neuvottelukunta luovutti vuosikertomuksensa Huoviselle tänään Helsingissä.

Internetin turvallisuutta on pyritty Suomessa parantamaan muun muassa kansallisella tietoturvastrategialla. Esimerkki strategian hedelmistä on vuosittain vietettävä tietoturvapäivä. Tänä vuonna tietoturvapäivän kohteena olivat erityisesti koululaiset, ensi vuonna keskitytään koululaisten lisäksi yrityksiin.

Siinä missä perinteinen roskaposti on saatu entistä paremmin kuriin teknisellä suodatuksella ja lainsäädännöllä, on internetiin ilmaantunut uusia uhkia.

Viime aikoina esimerkiksi niin sanottu phishing on aiheuttanut harmia netinkäyttäjille. Phishingissä rikolliset pyrkivät internetin kautta selvittämään vaikkapa verkkopankkitunnuksia tai luottokorttinumeroita ja hankkimaan sitä kautta taloudellista hyötyä.

Roskapostitulvan pienenemisestä huolimatta suomalaiset ovat yhä erittäin huolissaan kotikoneidensa tietoturvasta. Monet epäilevät oman osaamisensa riittävyyttä tietoturva-asioissa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme