Mainos
Mainos

Suomalaiskoulut pärjäävät tietotekniikkavertailussa

Suomen yläasteet sijoittuvat kansainvälisessä tutkimuksessa neljänneksi kun vertaillaan Internetin saatavuutta. Yläasteista 96 prosenttia tarjoaa oppilailleen mahdollisuuden käyttää Internetiä. Singaporen, Kanadan ja Islannin kouluissa on Suomen kouluja yleisemmin internet-yhteys.

Suomi sijoittui myös käyttövertailun kärkijoukkoon. Internetin käyttö opetuksessa on yleistä Suomen lisäksi Tanskassa ja Kanadassa. Japanissa ja Ranskassa se on puolestaan selvästi harvinaisempaa. Tutkimuksen mukaan sähköposti on suomalaiskoululaisten kestosuosikki. Myös tietokannat ovat vilkkaassa käytössä.

Suomen tutkijaryhmään kuulunut professori Pirjo Linnakylä Koulutuksen tutkimuslaitoksesta pitää tutkimustulosta osittain yllättävänä. Suomessa kun tuudittaudutaan helposti käsitykseen omasta maasta tietotekniikan mallimaana. Yllätys oli, että muuallakin panostetaan tietotekniikkaan ja että kilpailijoita löytyy ihan lähimaista.

Tietoverkkojen hyödyntäminen on erityinen haaste opettajalle. Tutkimuksessa todetaan, että vain kolmannes Suomen yläasteilla tietotekniikkaa opettavista henkilöistä arvioi itsensä riittävä päteväksi tähän työhön. 90 prosenttia heistä piti kuitenkin itseään riittävän pätevänä yleisohjelmiston käytössä.

Yllättävää oli suomalaisrehtorien muiden maiden rehtoreita vähäisempi innostus tietotekniikkaa kohtaan. Pessimismiin saakka realistiset suomalaisrehtorit ovat muiden osallistujamaiden rehtoreihin verrattuna kaikkein epäilevimpiä tietokoneiden vaikutuksesta koulusaavutuksiin.

Jyväskylän yliopiston kansainvälisessä tutkimuksessa verrattiin tietotekniikan opetuskäyttöä 26 maassa vuosien 1998-99 aikana.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme