Mainos
Mainos

"Teräsmies-kristallit" säilövät 360 teratavua tietoa yli miljoona vuotta

Tutkijat ovat havainnollistaneet uudenlaista tapaa säilöä valtavia määriä tietoja käytännössä rajattomaksi ajaksi.

Computerworld kertoo, että Southamptonin yliopiston tutkijat tallensivat 300 kilotavun tekstitiedoston synteettiselle kristallikiteelle. Tiedot siirrettiin nanorakenteiselle kiteelle ultranopealla laserilla.

Tieto tallentuu kolmessa kerroksessa olevilla nanopisteille, jotka ovat vain viiden mikrometrin päässä toisistaan. Mikrometri on metrin miljoonasosa.

Laserin avulla kyetään tallentamaan kristallille arviolta 360 teratavua tietoa. Kide kestää jopa tuhannen asteen lämpötiloja ja tietojen kerrotaan säilyvän yli miljoona vuotta.

Kiteellä vaikuttaisi siis olevan huimat ominaisuudet ja sen takia tutkijat ovatkin kutsuneet kehittämäänsä kristallia "Teräsmies-muistikristalliksi". Nimityksellä viitataan Teräsmies-elokuvien "muistikristalleihin", joihin Teräsmiehen Krypton-kotiplaneetan tiedot oli tallennettu.

- Olemme kehittämässä erittäin vakaata, turvallista ja mukana kuljetettavaa muistia käyttämällä lasia. Tämä voi olla erittäin käyttökelpoinen väline suuria arkistoja pitäville yrityksille. Tällä hetkellä yritysten täytyy varmuuskopioida arkistonsa 5-10 vuoden välein, koska kovalevyillä on melko lyhyt elinkaari, toteavat tutkijat.

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme