Mainos
Mainos

Tietokonevirus aktivoitumassa jälleen

Maailman yleisimpiin tietokoneviruksiin kuuluva Klez.E-mato aktivoituu tänään.

Yksi maailman kymmenestä yleisimmästä tietokoneviruksisra, Klez.E-mato, aktivoituu tänään. Klez.E löydettiin tammikuussa 2002 ja on sen jälkeen yleistynyt yhdeksi yleisimmistä viruksista sekä Suomessa että maailmalla. Klez.E aktivoituu joka toisen kuukauden kuudentena päivänä. Tammikuussa se löydettiin vasta kuudennen päivän jälkeen, joten mato aktivoituu nyt ensimmäistä kertaa.

Klez.E on hyvin monimutkainen virus. Se lähettää itseään sähköpostin välityksellä naamioituen erilaisiksi viesteiksi, esimerkiksi virusvaroitukseksi. Toisinaan Klez.E muuttaa sähköpostin lähettäjän näyttämään siltä kuin täysin asiaankuulumaton taho olisi viestin lähettäjä. Mato myös yrittää tuhota monia virustentorjuntatuotteita.

Klezin lähettämät liitteet voivat käynnistyä automaattisesti joissain järjestelmissä. Näin virus pääsee käyntiin vastaanottajan lukiessa saastunutta sähköpostia, vaikka tiedostoliitteisiin ei koskettaisikaan.

-Klez.E -viruksen aktivaatiorutiini on tuhoisa, kertoo F-Securen tutkimuspäällikkö Mikko Hyppönen. -Se ylikirjoittaa esimerkiksi Wordin doc.-tiedostoja, Excelin xls.-tiedostoja, MP3-musiiikitiedostoja, www-palvelimien HTML-tiedostoja ja ASCII-tekstitiedostoja. Erityisen tuhoisaksi madon tekee se, että Klez.E ylikirjoittaa tiedostoja myös lähiverkossa. Yksi saastunut kone, jolla on tarpeeksi kirjoitusoikeuksia voi tuhota kokonaisen yrityksen tiedot, Hyppönen sanoo.

Klez-virusperhe on tietoturva-asiantuntioijen mukaan yhden ainoan virustenkirjoittajan työtä. Tämä kirjoittaja on jossakin Aasiassa, koska virukset sisältävät tekstejä kuten "Made in Asia", "Well paid jobs are wanted", "I want a good job, I must support my parents", ja "I want a salary of $5500 a month".

(MTV3)

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme