Mainos
Mainos

Ulkomaalaisvastaisuus uhkaa Suomen peli-ihmettä

Suomalainen peliala elää ennennäkemätöntä nousukautta, mutta taivaanrannalla näkyy tummia pilviä.

Suomalaiset peligurut vierailivat Lontoossa luotaamassa mitä britit ja suomalaiset voivat oppia toisiltaan pelialalla. Asetelma oli selvä, britit olivat kuunteluoppilaina, yhtä osa-aluetta lukuun ottamatta.

- Missä Suomella on opittavaa on se, miten me luomme Helsingistä yhtä houkuttelevan paikan kuin Lontoo, sanoo Ville Vesterinen, joka luotsaa hyvin menestynyttä Shadow Cities -peliä tekevää Grey Area -yhtiötä.

- Meillä on hyviä peliyhtiöitä, mutta kohta loppuvat tekijät. Peliteollisuus on muita edellä, ja me olemme alkaneet tuntea sen kivun, kun fiksuja ihmisiä ei ole tarpeeksi, vaikka niitä haluttaisiin palkata kaksin käsin.

Työntekijät epäröivät Suomeen muuttoa

Pelialan asiantuntijat sanovat, että rekrytoinnin tiellä on Suomen hankala maahanmuuttobyrokratia ja muukalaisvastainen maine.

Sosiaalisiin peleihin keskittyvän Supercell-firman toimitusjohtaja Ilkka Paananen on kokenut omakohtaisesti, kuinka kuva Suomen ulkomaalaisvastaisuudesta on saanut mahdollisen työntekijän epäröimään muuttoa.

- Muutamakin tapaus on kysynyt rekrytointivaiheessa, että eikö teillä ole muukalaisuusvastaisuus nousussa? Meillä ei ole maana varaa siihen. Rekrytointi on muutenkin vaikeaa johtuen korkeasta verotuksesta ja säästä.

- Tilanne ei ole vielä paha, mutta emme voi antaa milliäkään periksi tuollaiselle suuntaukselle. Voittavia tiimejä ei voi kasata pelkästään Suomesta.

Ville Vesterisen mielestä maahanmuuttobyrokratiaa pitää helpottaa, jotta pelialan menestys taataan jatkossa.

- Jos sitä ei tehdä, ollaan vaikeuksissa. Suomi ei ehkä ole menossa metsään, mutta ei siellä juuri muutakaan tapahdu. Tehdään pientä mittarinsiirtelyä, kun pitäisi vaihtaa koko mittari. Meillä on mahdollisuus saada hirveä kilpailuetu tästä, joten miksi sitä ei tehdä?

Seuraavaan pelihittiin pelottomuutta ja onnea

Alan yrittäjät kokevat rekrytoinnin ongelmana, mutta suhtautuvat Suomen pelialan tulevaisuuteen silti luottavaisesti. Digitaalisen jakelun vuoksi Suomen syrjäinen sijainti ei enää ole haitta, ja Angry Birdsin menestys on lisännyt rahoittajien luottamusta suomalaisiin peleihin.

Menestys ei ole silti kiveen kirjoitettua, seuraavan pelihitin syntymiseksi tarvitaan myös onnea.

- Se syntyy sillä, että yritetään mahdollisimman montaa asiaa ja yksi niistä osuu. Tarvitaan vielä lisää rohkeita yrittäjiä, jotka eivät pelkää mitään ja lähtevät hullunkiilto silmissä toteuttamaan unelmaa olla maailman paras. Ei siihen mitään muuta tarvita, Ilkka Paananen summaa.

Paanasen mielestä Suomen pelialalla ja yrittämisen kulttuurissa yleensäkin on tapahtunut muutos viimeisen kahden vuoden aikana.

- Nyt on esikuvia. Jos lätkäjunnuilta kysytään mitä ne haluavat tehdä isona, niin ne haluavat NHL:ään kuten Selänne. Nyt pelialallakin tavoite alkaa olla, että halutaan olla seuraava Angry Birds.

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme