Mainos
Mainos

Uspenskin katedraalin alla oleva tietokoneluola lämmittää satoja taloja

Uspenskin katedraalin alla on luolassa sijaitseva tietokonesali, jonka tietokoneiden tuottamalla lämmöllä voidaan lämmittää satoja omakotitaloja.

Helsingin Energia kertoo, että konesali viilenee kaukojäähdytyksellä ja koneiden tuottama lämpö johdetaan kaukolämpönä helsinkiläisiin rakennuksiin. Täyden konesalin tuottamalla lämmöllä voidaan lämmittää 500 omakotitaloa. Academica ja Helsingin Energia tavoittelevat yhteishankkeellaan maailman ekotehokkainta tietokonesalia.

–Kaukojäähdytyksellä ja hukkalämmön talteenotolla saamme jo tavattoman ison etumatkan muihin, kertoo Academican toimitusjohtaja Jarmo Tuovinen.

Tietokonesalit kuluttavat paljon energiaa ja tavallisesti sitä kuluu yhtä paljon tietokoneiden jäähdyttämiseen kuin itse toimintaan. Uspenskin katedraalin alapuolella kallioluolassa sijaitseva konesali on kooltaan kahden megawatin suuruinen. Laajentamisvaraa konesalille on suunniteltu vielä viiteen megawattiin asti.

Helsingin Energialle ensimmäinen konesali on tärkeä avaus, sillä tähtäimessä on konesalitoiminnan laajentaminen.

– Meillä on kantakaupungin alla valmis kaukojäähdytys- ja kaukolämpöverkosto ja runsaasti maanalaisia tiloja. Pääkaupunkiseudulla on paljon tietokonesaleja, jotka voisivat yhtä hyvin sijaita Helsingin keskustan alla. Eikä ole mitenkään mahdotonta, että kiinnostusta tällaiseen ratkaisuun löytyisi ulkomaita myöten, hanketta Helsingin Energiassa vetävä projektipäällikkö Juha Sipilä kertoo.

(MTV3)

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme