Mainos
Mainos

Valtionhallinnon ruotsinkielinen netti-informaatio puutteellista

Valtionhallinnon internetsivuilla on usein puutteellista tietoa ruotsiksi. STT kävi läpi keskushallinnon, aluehallinnon ja paikallistason internetsivuja ja havaitsi, että ruotsinkielinen tieto usein joko puuttuu kokonaan tai on puutteellista. Englannissa tietoa sitä vastoin on usein tarjolla.
-On suuri puute, että viranomainen julkistaa tietoa suomeksi ja englanniksi, mutta ei mitään ruotsiksi. Se on lähinnä skandaali, sanoo oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Sten Palmgren.

Nykyinen kielilaki ei sisällä mitään sääntöjä internetistä, mutta tietyt lain määräykset voidaan tulkita niin, että esimerkiksi perustieto ja yhteystiedot olisi oltava tarjolla sekä suomeksi että ruotsiksi. Tätä mieltä on ollut myös oikeuskansleri.

Ruotsinkieliset nettisivut puuttuvat kokonaan työtuomioistuimelta, Kansanterveyslaitokselta, Metsäntutkimuslaitokselta sekä Kilpailuvirastolta. Verohallinnolla, Tilastokeskuksella, Kuluttajavirastolla ja Elintarvikevirastolla on sitä vastoin erinomaiset ruotsinkieliset sivut. Valtion yritykset ja liikelaitokset tarjoavat tietoa ruotsiksi hyvin vaihtelevasti. Alko, VR ja Posti tarjoavat hyvät nettisivut ruotsiksi, mutta esimerkiksi Soneralla ja Kemiralla ei ole ruotsinkielisiä sivuja.

Uusi kielilaki astuu voimaan 2004 ja tarkentaa määräyksiä siitä, mitä tietoa viranomaisten on tarjottava ruotsiksi.

(STT)

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme