Mainos
Mainos

Yritykset nettikiristyksen kohteina

Suomalaisten suuryrityksien ja jopa kotikoneiden käyttäjät ovat olleet internetkiristyksen kohteina, kertoo Aamulehti.

Teknillisen korkeakoulun tietotekniikan professori Hannu H. Kari sanoo Aamulehdessä, että mm. suomalaiset pankit, vakuutusyhtiöt ja internetkaupat ovat jo joutuneet uhkailun kohteiksi. Karin mukaan yritykset ovat maksaneet suojelurahaa nettikiristäjille, jotta nämä jättäisivät yritysten tietoverkot rauhaan.

Professori Kari uskoo, että jatkossa yhä useampi yritys joutuu kiristyksen kohteeksi, koska hyökkäykset estäviä teknisiä ratkaisuja ei ole olemassa.

Keskusrikospoliisi pitää mahdollisena, että Suomessakin yritykset ovat maksaneet suojelurahoja, sillä vastaavaa tapahtuu koko ajan muualla maailmassa.

Pankit, vakuutusyhtiöt ja vedonlyöntiyhtiöt ovat kiistäneet väitteen suojerahan maksamisesta, mutta pitävät uhkaa todellisena.

Myös yksityishenkilöt uhkailun kohteina

Internetrikolliset ovat yrittäneet kiristää suojelurahaa myös yksityisiltä suomalaisilta kotikoneiden käyttäjiltä.

Kiristäjät ovat uhanneet asettaa tietokoneisiin laitonta pornoa ja hakkereiden työkaluja, ellei suojelurahaa makseta.

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo, että suomenkielisiä kiristyssähköposteja lähetettiin viime vuoden alkupuolella Virosta sadoille suomalaisille. Niissä vaadittiin 50 euroa suojelurahaa.

Hyppösen mukaan netissä tapahtuvien kiristystapausten tutkiminen on vaikeaa, ja kiristäjät jäävät harvoin kiinni.

(MTV3)

Kommentoi

Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme