Mainos
Mainos
Hyvää elämää kansikuva

Ientulehduksen ensimmäinen hälytysmerkki ei näy tupakoitsijalla – ongelmat kärjistyvät huomaamatta

Tupakoitsijalla on tavallista suurempi riski suun terveysongelmille.

Hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti, joka voi aiheuttaa pysyviä kudosvaurioita, on tyypillinen tupakoitsijoille. Ongelma voi päästä pahenemaan huomaamatta.

– Nikotiini vähentää ienten pintaverenkiertoa, ja silloin se usein ikään kuin piilottaa nämä kudosongelmat. Se ensimmäinen hälytysmerkki ientulehduksesta, verenvuoto, jää pois, koska pintaverenkierto on vähentynyt. Silloin tilanteet pääsevät yleensä pahemmiksi ja pidemmälle ennen kuin ne huomataan, hammaslääkäri Karri Åberg kertoi Hyvää Elämää -ohjelmassa.

Pintaverenkierron vähenemisen myötä myös paraneminen on hitaampaa. Nikotiinia onkin tutkittu paljon limakalvovaurioiden takia.

– Nuuskaaminen tai tupakointi ei ole millään muotoa suositeltavaa, sillä siinä on riski limakalvomuutoksille ja ihan ääritapauksessa (suu)syövälle, Åberg totesi.

Miksei hammaslääkärissä käyntiä kannata pelätä? Miten suun terveys vaikuttaa yleisterveyteen? Katso video ylhäältä.

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot