Mainos
Mainos
Hyvää elämää kansikuva

Kauanko lapsellasi on ruutuaikaa? Ylipaino- ja diabetesriski kohoaa näillä tunneilla

Paljon television sekä konsoli- ja tietokonepelien parissa aikaansa viettävät lapset ovat tuoreen tutkimuksen mukaan muita todennäköisemmin ylipainoisia. Lisäksi heillä todetaan insuliiniresistenssiä tavallista useammin.

Tutkimuksen havainnot koskevat 9–10-vuotiaita lapsia, jotka viettävät ruutujen ääressä vähintään kolme tuntia päivässä. Vertailukohtana olivat korkeintaan tunnin ruutuaikaa saavat samanikäiset.

Yhteydet havaittiin riippumatta lasten fyysisestä aktiivisuudesta tai perheen sosioekonomisesta asemasta.

Havainnot viittaavat siihen, että pitkät fyysisesti passiiviset jaksot altistavat lapset liikakilojen kertymiselle ja mahdollisesti suurentavat heidän riskiään sairastua diabetekseen myöhemmin elämässä. Samansuuntaisia havaintoja on saatu aikuisilla, mutta lapsia koskevat tutkimustulokset ovat vähäisempiä.

Aikuisilla runsas television katselu on yhdistetty diabetes- ja lihavuusvaaran lisäksi myös muihin terveysriskeihin ja suurempaan kuolleisuuteen. Tutkimukset eivät kerro, mistä yhteydet tarkalleen johtuvat, mutta todennäköisesti ne kuvastavat laajemminkin epäterveellisiä elämäntapoja ja ruokailutottumuksia.

Tulokset perustuvat 4 500 brittiläisen 9–10-vuotiaan lapsen terveystietoihin. Aineisto kerättiin vuosina 2004–2007.

Lasten ja nuorten lihavuus on lisääntynyt ympäri maailmaa viime vuosikymmeninä. Suomessa arviolta neljännes yli 12-vuotiaista on ylipainoisia.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme