Mainos
Mainos
Hyvää elämää kansikuva

Käytössä pallo- tai kertakäyttögrilli? Muista varotoimet

Palokunnan päällikkö Erkki Kauranen Savion VPK:lta ja koulutuspäällikkö Annastiina Karttunen Suomen Palopäällystöliitosta neuvoivat Huomenta Suomessa pallogrillin ja kertakäyttögrillin käyttöön. Mutta mikä onkaan grilleistä turvallisin?

Perinteinen pallogrilli on oikein käytettynä melko turvallinen. Sen huonoja puolia on, että sytytys on etenkin tuulisella säällä haasteellista ja että grilli kaatuu helposti.

– Varsinkin lapset ja kotieläimet voivat niitä kaataa. Sen takia pallogrillin ympäristössä pitää aina olla palamaton alusta, ettei saada aikaiseksi katastrofia, jos se sattuisikin kaatumaan, Erkki Kauranen ohjeisti Huomenta Suomessa.

Grillaajien on myös muistettava, että pallogrillin jäähtyminen saattaa kestää seuraavaankin vuorokauteen.

– Kannattaa polttaa ihan rauhassa loppuun ja sitten laittaa kansi päälle tai siirtää loput hiilet ja kekäleet vaikka johonkin sankoon, jossa ne saavat palaa rauhassa loppuun, koulutuspäällikkö Annastiina Karttunen Suomen Palopäällystöliitosta neuvoi.

Kauranen ei missään nimessä käyttäisi pallogrilliä kerrostalon parvekkeella.

– Hiiligrillin paikka on avoimella paikalla jossakin kerrostalon piha-alueella.

Kertakäyttögrillin haasteet ovat samanlaisia kuin pallogrillin: tuuli heittelee niitä helposti, ja ne on helppo vahingossa potkaista nurin.

– Lisäksi lämpö säteilee alaspäin sillä lailla, että kertakäyttögrillin kanssa pitää ehdottomasti valita palamaton alusta. On myös paikkoja, joissa kertakäyttögrillejä ei saa käyttää ollenkaan – käsittääkseni esimerkiksi Helsingin uimarannat ovat sellaisia, Kauranen sanoo.

Kauranen muistuttaa, että kertakäyttögrilliä ei saa liioin tyrkätä tulikuumana yleiseen roskikseen.

– Sen jälkeen palokunnalla on taas hommia, kun tullaan se roskis sammuttamaan.

Grilleistä turvallisimpana Kauranen pitää sähkögrilliä.

– Näin voisi sanoa, koska siinähän ei ole tulta.

– Sähkögrilliä saa käyttää – tietysti taloyhtiön järjestyssäännöistä riippuen – aika turvallisesti kerrostalon parvekkeella, ja myös kaasugrillit toimivat siellä. Mutta niin kuin kaikissa grilleissä ja laitteissa, huolto on äärimmäisen tärkeä juttu: kun rasvaa kerääntyy, grillin putsaaminen on todella olennaista. Kun se on aina putsattu käytön jälkeen, minimoidaan mahdollisia syttymisriskejä.

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme