Mainos
Mainos
Hyvää elämää kansikuva

Migreenikkomiesten estrogeenitasot koholla – saattaa selittää oireilua

Esterogeeni-naishormonilla on osansa naisten migreenissä, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella sama saattaa koskea myös miehiä. Naisilla estrogeenitasojen on havaittu vaikuttavan muun muassa migreenien ajankohtaan sekä voimakkuuteen.

Yllä olevalla videolla kerrotaan unettomuuden pelottavista pitkäaikaisvaikutuksista.

Nyt Neurology-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 17 migreeniä sairastavan ja 22 terveen verrokin verikokeisiin. Miehiltä otettiin kolmen tunnin välein neljä verinäytettä, joista mitattiin estrogeenin ja testosteroni-mieshormonin pitoisuudet. Migreenikoilta näytteitä otettiin sekä oireettomina päivinä että migreenin oireillessa.

Miesten testosteronipitoisuudet olivat samalla tasolla kummassakin ryhmässä, mutta migreeniä sairastavien estrogeenipitoisuudet suurenivat kohtausten välisenä aikana.

Miehiltä kyseltiin myös testosteronin vajaukseen viittaavista oireista, kuten mielialan ja vireyden laskusta ja seksielämän ongelmista. Oireet olivat selvästi yleisempiä migreeniä potevilla. Migreenikoista 60 prosenttia koki niitä, verrokeista 30 prosenttia.

Tutkijat pitävät tuloksiaan viitteenä estrogeenin mahdollisesta roolista miesten migreenissä, mutta tämän varmistaminen edellyttää vielä suurempia lisätutkimuksia.

Migreeniä sairastaa viisi prosenttia miehistä ja 15 prosenttia naisista

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme