Mainos
Mainos
Hyvää elämää kansikuva

Minkä muotoinen nenäsi on? Siihen vaikuttaa esivanhempien elinympäristö

Onko nenäsi lyhyt ja leveä vai pitkä ja kapea? Siitä voi päätellä jotakin omista esi-isistä ja heidän asuinpaikastaan.

Uusi antropologinen tutkimus paljastaa, että nenän muoto määräytyy luonnonvalinnan tuloksena. Siihen vaikuttaa elinympäristön lämpötila ja ilmankosteus.

Irlantilaiset, belgialaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat käyttivät tutkimusta varten 3D-kuvantamista. Tutkimuksessa kuvattiin nenien mittoja lähes 500 etelä-aasialaista, itä-aasialaista, länsi-afrikkalaista tai pohjois-eurooppalaista syntyperää olevilta ihmisiltä. 

Tutkijat analysoivat muun muassa nenän korkeutta, sierainten leveyttä, sierainten välistä etäisyyttä, nenän työntymistä ulos sekä nenän ja sierainten pinta-alaa. Mittoja verrattiin sen jälkeen lämpötila- ja ilmankosteustietoihin eri alueilla maailmanlaajuisesti.

Tutkijoiden löydökset paljastavat, että sierainten leveys on vahvasti sidoksissa ilmastoon. Leveämpiä sieraimia havaittiin löytyvän enemmän lämpimästä ja kosteasta ilmastosta. Kapeammat nenän muodot taas ovat yleisempiä kylmässä ja kuivassa ilmanalassa.

Tulos on odotetun mukainen, sillä yksi nenän käyttötarkoituksista on suodattaa ja muokata sisäänhengitysilmaa ennen kuin se saavuttaa alemmat hengitystiet. Hengitysilman pitää olla lämmintä ja kosteaa, kun se virtaa kehoon. Kapea nenä kestää paremmin kylmää ja kuivaa ilmaa, ja siksi kapeanenäiset pärjäsivät viileämmässä ilmastossa paremmin kuin leveänenäiset.

Tutkimusta johtanut antropologi Mark Shriver kertoo, että nenän ja ilmaston välistä yhteyttä on epäilty pitkään, mutta aikaisemmin samoihin johtopäätöksiin oli päästy vain kallonmuotoja tutkimalla. Geneettisellä vaihtelullakin on kuitenkin oma osuutensa nenien muotoihin.

– Vaihtelu nenän muodoissa eri populaatioiden välillä ei johdu pelkästään ilmastosta, Shriver muistutti Huffington Postille.

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme