Mainos
Mainos
Hyvää elämää kansikuva

Mistä syylät tulevat? Älä vaan raavi!

Syylä on hyvänlaatuinen kasvain. Jos sitä raapii, ongelma leviää.

Syyliä aiheuttavat ihmisen papilloomavirukset, joita tunnetaan toista sataa erilaista. Papilloomaviruksia voidaan eristää terveeltäkin iholta lähes kaikilta ihmisiltä.

Kun virukset lisääntyvät, ne aiheuttavat paksuuntuman, hyvänlaatuisen kasvaimen, jota kutsutaan syyläksi. Syylävirukselta on vaikea suojautua: se tulee, jos on tullakseen.

Yleisimmin syyliä esiintyy kämmenissä, sormissa ja jaloissa, erityisesti jalkapohjissa. Varsinkin lapsilla syyliä on myös kasvoissa nenän ja suun ympärillä. Periaatteessa syyliä voi esiintyä missä tahansa vartalossa.

– Immuunivasteella, tai sen puutteella, on todennäköisesti merkitystä syylien synnyssä, sillä ne ovat lapsilla yleisempiä kuin aikuisilla. Yleensä syyliä on vuoden tai pari, ja sitten ne häviävät itsestään. Katsotaan, että vuosien aikana on tapahtunut immuniteetin kehittyminen eikä syyliä tule enää yhtä herkästi kuin ennen, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Ari Karppinen Mehiläisestä sanoo.

Kuitenkin varsinkin jalkapohjien syylät ovat ilmeisesti immuunivasteelta suojassa paksun nahan alla. Vaikeahoitoisia jalkapohjien syyliä nimittäin löytyy paljon myös aikuisilta, vaikka syylät ovat muutoin heillä harvinaisempia kuin lapsilla.

Syylästä kannattaa pitää näpit erossa, vaikka sen haluaisi raastaa irti.

– Jos on yksi syylä ja sitä raapii, syylät voivat levitä muualle. Yhden tai kahden syylän hoitaminen on huomattavasti helpompaa kuin kahdenkymmenen, Karppinen sanoo.

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme