Mainos
Mainos
Hyvää elämää kansikuva

Nainen tuli allergiseksi lihalle punkin pureman jälkeen – ilmiö on tosi

Punkkien tiedetään levittävän esimerkiksi borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa myös punaisen lihan allergiaa. Siitä on nyt noussut julkisuuteen uusi esimerkki Yhdysvalloista. 

CNN haastattelee yllä olevalla videolla Patty O’Brien Carrieria, jota puri punkki hänen viettäessään aikaa merenrantahuvilallaan Mainen osavaltiossa Yhdysvaltojen koillisosassa.

Nainen irrotti punkin, mutta joitakin viikkoja myöhemmin, muutama tunti liha-aterian syömisen jälkeen, hänelle tuli hengitysvaikeuksia. 

Ennestään tiedetään, että Lone Star -punkkilajia edustavan puutiaisen purema voi saada ihmisessä aikaan punaisen lihan allergian.

Allergiaoireiden yhdistämistä lihaan vaikeuttaa juuri se, ettei oireita välttämättä tule joka kerta lihan syömisen jälkeen ja jos tulee, ne ilmaantuvat vasta useiden tuntien kuluttua aterioinnista. Hengitysvaikeuksien lisäksi ihminen saattaa kärsiä esimerkiksi punoituksesta, kutinasta ja vatsavaivoista. Pahimmillaan seurauksena on anafylaktinen sokki.

O´Brien Carrierille allergian pakottama ruokavaliomuutos ei ole ollut katastrofaalinen.

– Onneksi rakastan kalaa, ja kana ja kalakin ovat okei, O´Brien Carrier kertoo videolla.

Tiettävästi ensimmäisenä punaisen lihan allergian Suomessa saanut Olli kertoi Hyvää Elämää -sivuston haastattelussa kesällä 2017, että hänellä pahimmat allergia-oireet on aiheuttanut pikaruokaketjun hampurilaisateria.

Lähteet: CNN, WSFA.com

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme