Mainos
Mainos
Hyvää elämää kansikuva

Nämä ovat kroonisen väsymysoireyhtymän tunnusmerkit

Normaalilla nukkumattomuudesta johtuvalla väsymyksellä ei ole mitään tekemistä kroonisen väsymysoireyhtymän kanssa. Unitutkija, fysiologian dosentti Olli Polo kertoo, miten sairauden tunnistaa.

Krooninen väsymysoireyhtymä on periaatteessa helposti tunnistettavissa, mutta kaikki lääkärit eivät välttämättä ole perehtyneet taudin diagnostisiin kriteereihin.

– Se perustuu neljään kriteeriin. Kun liikunta normaalisti tuottaa mielihyvää, niin yhtäkkiä se alkaakin tuoda huonovointisuutta, eli on tällainen rasituksen sietokyvyttömyys. Siihen hyvin nopeasti liittyy virkistämätön yöuni, Olli Polo kertoi Huomenta suomessa.

Jos oireilu jatkaa yli kuusi kuukautta, ajatellaan, että se ei välttämättä palaudukaan.

– Ja jos siihen liittyy vielä aivosumua, aivotoiminnan häiriöitä, silloin voidaan jo ryhtyä puhumaan kroonisesta väsymysoireyhtymästä, tai ehkä nykyään oikeammin systeemisestä rasitusintoleranssista. Tarkoittaa sitä, että kysymyksessä ei ole pelkästään väsymys, vaan oireet koskevat hyvin laaja-alaisesti elimistöä. Hyvin monesta elimistön osasta tulee oireita, joita on hyvin vaikea selittää, Polo kuvailee.

Millaisia oireita krooniseen väsymysoireyhtymään sairastuneella Timo Niemelällä oli? Miten Timo selviää sairauden kanssa? Katso koko video ylhäältä.

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot