Mainos
Mainos
Hyvää elämää kansikuva

Pienituloisten perheiden lapsilla on suuremmat sydänriskit aikuisena

Alhainen sosiaalinen ja taloudellinen asema saattaa vaikuttaa pitkäaikaisesti lapsen terveysriskeihin ja mahdollisesti altistaa myöhemmin sydänsairauksille.

Suomalaistutkimus julkaistiin arvostetussa JAMA Pediatrics -lehdessä. Sen perusteella pienituloisten perheiden lapsilla on aikuisena todennäköisemmin suurempi vasemman sydänkammion massa, mikä on yhdistetty muun muassa sydämen vajaatoiminnan vaaraan. Myös sydänkammion diastolinen toiminta oli heikompaa pienituloisten kuin suurituloisempien perheiden jälkeläisillä.

Aiemmissa tutkimuksissa lapsuuden sosioekonominen asema on yhdistetty muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin liittyviin valtimomuutoksiin, mutta sydämen vajaatoimintaan viittaavat havainnot ovat olleet vähäisempiä. Yhdessä aikaisempien havaintojen kanssa nyt julkaistut tulokset korostavat lapsuuden merkitystä sydän- ja verisuonitautien synnyssä.

Tutkimus on osa koko maan kattavaa Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät -tutkimusta, jossa 1 900 henkilöä on seurattu 31 vuoden ajan. Osallistujat olivat seurannan alkaessa 3–18-vuotiaita. Yhteydet eivät selittyneet iällä, sukupuolella, sydän- ja verisuonitautien perinteisillä riskitekijöillä tai aikuisiän tulotasolla.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Alice synnyttäisi ystävänsä lapsen, jos laki sallisi sen

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme