Mainos
Mainos
Hyvää elämää kansikuva

Tämä on yleisin kuolinsyy koko maailmassa

Tuore selvitys osoittaa, että sydän- ja verisuonitaudit ovat edelleen yleisin kuolinsyy maailmassa. Arviolta kolmannes kuolemista johtuu niistä.

Journal of the American College of Cardiology -lehdessä julkaistun selvityksen perusteella sydän- ja verisuonitauteja sairasti vuonna 2015 yli 400 miljoonaa ihmistä ja 18 miljoonaa menehtyi niihin.

Edellisten 25 vuoden aikana sydänperäiset kuolemat ovat vähentyneet etenkin varakkaissa maissa. Nyt suotuisa kehitys on kuitenkin pysähtymässä, ja yhdistettynä köyhien ja keskituloisten maiden heikkenevään tilanteeseen ja väestönkehitykseen sydän- ja verisuonitautikuolemat ovat yleistyneet entisestään.

Suurin taakka sydän- ja verisuonitaudit ovat Itä-Euroopassa, Keski-Aasiassa, Lähi-Idässä, Etelä-Amerikassa, Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa ja Oseanian saarilla.

Suomessa 34 prosenttia kuolemista johtuu sydän- ja verisuonitaudeista ja 24 prosenttia syöpäkasvaimista. Dementiaan menehtyy noin 16 prosenttia ihmisistä. Myös tapaturmat, hengityselinten sairaudet ja alkoholi ovat yleisiä kuolinsyitä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Miten sydämen vajaatoiminta oirehtii?

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme