Mainos
Mainos
Hyvää elämää kansikuva

Tupakkavieroituslääke auttaa myös alkoholiongelmaisia?

Tupakan vieroitushoidossa käytettävä varenikliini voi tuoreen tutkimuksen perusteella auttaa myös alkoholiriippuvuudessa. Alkoholiongelmat ja tupakointi kulkevat usein käsi kädessä, joten tulokset ovat hyvin tervetulleita.

Havainnot perustuvat 130 keskimäärin 42-vuotiaan tupakoivan alkoholiongelmaisen satunnaistettuun tutkimukseen, jossa puolet potilaista sai varenikliinia ja puolet lumevalmistetta. Kaikki potilaat osallistuivat myös tukiryhmiin.

Varenikliini ei ensimmäisessä analyysissa auttanut alkoholiongelmien hoidossa, mutta tilanne muuttui, kun tutkijat tarkastelivat miehiä ja naisia erikseen. Naisia lääke ei edelleenkään auttanut, mutta miehillä varenikliini näytti vähentävän juomista.

Varenikliinia saaneista miehistä 29 prosenttia onnistui pysymään selvin päin viikot 9–16 tutkimuksen alkamisesta. Lumevalmistetta saaneista tässä onnistui vain kuusi prosenttia.

Tupakoinnin onnistui lopettamaan 13 prosenttia lääkettä saaneista, mutta ei yksikään lumeryhmäläinen.

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot ovat hyvin lupaavia, mutta ne pitää varmistaa lisätutkimuksissa. Tehokkaat hoidot juuri tässä potilasryhmässä ovat tarpeen, sillä alkoholiongelmaiset tupakoivat paljon. He myös menehtyvät tupakan aiheuttamiin sairauksiin todennäköisemmin kuin alkoholisairauksiin.

Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

"Alkoholistilla täytyy olla syntipukki"

Alkoholismista omakohtaisen Happotesti-nimisen teoksen kirjoittanut Kalle Lähde vieraili Huomenta Suomessa tammikuussa 2016. Valehtelu, selittely ja salailu sekä itselle että muille olivat hänellekin tuttuja asioita.

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme