Mainos
Mainos
Hyvää elämää kansikuva

Tutkimus: Meditaatio laskee kohonnutta verenpainetta

Tuore tutkimus kertoo, että meditaatioharjoitukset alentavat kohonnutta verenpainetta.

Tutkimuksen tulokset perustuvat 19 satunnaistetun verenpainetutkimuksen aineistoihin, jotka koostuivat yhteensä yli 1 600 potilaan tiedoista. Osana tutkimuksia potilaat oli satunnaistettu joko meditaatio- tai verrokkiryhmiin.

Aineistojen yhteisanalyysin perusteella meditoiminen johdonmukaisesti laski potilaiden systolista ja diastolista verenpainetta. Tämä havaittiin sekä tavallisissa verenpainemittauksissa että vuorokausimittauksissa, jotka kuvastavat tavallisia mittauksia paremmin verenpainetasoja. Transsendenttista meditaatiota käyttäneissä tutkimuksissa havainnot olivat tosin epävarmempia.

Tulostensa perusteella tutkijat pitävät meditaatiota hyvänä lisäapuna verenpainepotilaille, varsinkin niille, joiden verenpaine ei vielä ole kovin korkea. Lääkehoito on silti edelleen tehokkain vaihtoehto suurimmalle osalle potilaista.

Meditoinnin on aiemmissa tutkimuksissa havaittu pienentävän myös joidenkin sydänoireiden vaaraa sekä stressin aiheuttamia vaivoja. Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot