Mainos
Mainos
Hyvää elämää kansikuva

Tutkimus: Statiinilääkitystä ei pidä lopettaa, jos on sairastanut aivoinfarktin

Tuore taiwanilaistutkimus vihjaa, että aivoinfarktin sairastaneiden ei pitäisi lopettaa statiinilääkitystään. Lääkityksen lopettaneet ovat selvästi muita suuremmassa vaarassa sairastua uuteen aivoinfarktiin.

Tutkimuksen perusteella uusi sairastuminen oli noin 40 prosenttia todennäköisempää, jos potilas lopetti lääkityksensä 3–6 kuukautta ensimmäisen sairastumisen jälkeen. Myös potilaiden riski menehtyä vuoden sisällä oli suurempi, jos he lopettivat lääkkeiden ottamisen.

Myös pienempiannoksinen lääkitys riitti pitämään uusiutumisriskin kurissa, mikä on tervetullut tieto potilaille, joille suuriannoksiset statiinilääkitykset eivät sovi.

Tulokset tukevat aikaisempia havaintoja, joiden mukaan aivoinfarktiriski on sitä pienempi mitä paremmin potilas noudattaa statiinilääkitystään. Statiinit ehkäisevät uusia aivoinfarkteja estämällä verisuonitukkeumien muodostumista aivoverisuoniin.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Suomessa aivoinfarktiin sairastuu vuosittain noin 17 000 henkilöä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Miten estän aivoinfarktin? 

Tästä keskusteltiin Studio55.fi-ohjelmassa neurologian professori Markku Kasteen kanssa toukokuussa 2015. Katso haastattelu!

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme