Mainos
Mainos
Hyvää elämää kansikuva

Vaihdevuodet vaaran paikka naisen maksalle – humalajuomista ja liikakiloja pitäisi vähentää

Maksa ei kestä naisilla yhtä paljon alkoholia kuin miehillä. Vaihdevuosien alettua tilanne korostuu entisestään.

Koska estrogeenin hyvä vaikutus lakkaa vaihdevuosina, maksa altistuu silloin entistä herkemmin alkoholinkäytölle ja ylipainolle. Juomatapatutkimusten perusteella vaihdevuosi-ikäiset suomalaisnaiset ovat kuitenkin alkaneet juoda enemmän ja aiempaa humalahakuisemmin.

– Tässä on oikein huono yhdistelmä tällä hetkellä menossa, ja se näkyy tilastoissa. 85 prosenttia maksakirrooseista johtuu alkoholista, ja naisten maksakirroosikuolleisuus on meillä (Suomessa) Euroopan toiseksi korkeinta Liettuan jälkeen, ylilääkäri Kaarlo Simojoki A-klinikkasäätiöstä kertoi Huomenta Suomessa.

Vielä ikävämmäksi tilanteen tekee se, että maksasairaudet pysyvät yleensä piilossa ennen kuin vauriot ovat ehtineet todella pahoiksi.

– Se alkaa näkyä oikeasti vasta siinä vaiheessa, kun alkaa olla arpeutumista ja maksakirroosia. Toki ylenmääräinen väsymys ja diabetes voivat olla merkkejä, mutta esimerkiksi keltaisuus ja muut elokuvista tutut oireet tulevat oikeasti vasta, kun maksa lakkaa toimimasta, ja silloin ollaan jo aika myöhässä.

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme