Mainos
Mainos
Hyvää elämää kansikuva

Ylilääkäri: Tämän takia ehkäisykapseli on parempi kuin e-pillerit

Ehkäisykapseli on yhä suositumpi raskauden ehkäisykeino. Niiden asennusmäärä Suomessa on suunnilleen kaksinkertaistunut viimeisten neljän vuoden aikana.

Ehkäisykapselin suurin ero suomalaisnaisten perinteisesti suosimiin ehkäisypillereihin on se, että ehkäisykapselissa on pelkästään keltarauhashormonia, kun taas yhdistelmäehkäisypillereissä on myös estrogeenia.

– Koska kapselissa on pelkästään keltarauhashormonia, se ei nosta laskimoveritulppariskiä ollenkaan, ylilääkäri Dan Apter kertoi Huomenta Suomessa.

Ehkäisykapselin etuna on myös se, että toisin kuin e-pillerit, se ei vaadi jatkuvaa ja säännöllistä muistamista.

– Kun kapseli on asennettu, sitä ei tarvitse ainakaan kolmeen vuoteen muistaa. Pilleri taas pitää muistaa ottaa säännöllisesti joka päivä. Osittain tästä syystä, osittain muistakin syistä, ehkäisykapselin ehkäisyteho on huomattavasti parempi kuin pillerin.

Pitkällä aikajänteellä ehkäisykapseli tulee myös halvemmaksi.

– Kapselin apteekkihinta on luokkaa 170–180 euroa, ja se antaa siis ehkäisyä kolmeksi vuodeksi. E-pillerit maksavat vähän merkistä riippuen suunnilleen 100–150 euroa vuodessa. Jos kapselia pidetään kolme vuotta, onhan se huomattava kustannussäästö, Apter sanoo.

Kierukkaan verrattuna ehkäisykapselin käyttäjillä on hieman enemmän epäsäännöllisiä ja pitkittyneitä vuotoja. Toisaalta kierukan asennus saattaa olla hieman hankalampaa ja käyttöön liittyä joskus alavatsakipuja.

Helsingissä ensimmäisen ehkäisykapselin tai kierukan saa terveyskeskuksesta ilmaiseksi.

– Se on tapa pyrkiä suosimaan tehokkaampia, pitkäaikaisvaikutteisia ehkäisymenetelmiä, Apter sanoo.

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme