Mainos
Mainos

Äänteletkö unissasi? Se ei välttämättä olekaan kuorsausta, vaan jotain ihan muuta

Vaikka kumppanin yölliset äänet voivat kuulostaa kuorsaamiselta, niiden syy saattaa olla katatrenia.

Varsinkin parisuhteissa kuorsaaminen on usein kumppanille suurempi ongelma kuin kuorsaajalle – hänhän ei itse kuule omaa korinaansa! Jos kumppanisi kuitenkin kertoo sinun ääntelevän unissasi oudosti, kyse ei välttämättä ole kuorsausäänistä, vaan katatreniasta!

Katatrenia on parasomnia eli uneen liittyvä häiriö. Muita parasomnioita ovat esimerkiksi unissakävely ja -puhuminen.  

Katatrenia tarkoittaa yleensä REM-unen aikana esiintyvää, pitkäkestoista ja voimakasta ääntelyä, kuten murahtelua ja vaikerointia. Vaikka äänet voivat kuulostaa kuorsaamiselta, niiden syntysyy on erilainen. Kuorsaaminen tapahtuu ihmisen hengittäessä sisään, ja kuorsatessa henkitorven kudokset värähtelevät. Vaikerointia puolestaan esiintyy, kun ihminen hengittää ulos. Vaikerrus voi kestää puolesta minuutista jopa minuuttiin. Lopussa ihminen voi puuskahtaa.

Katarenian yleisyydestä ei ole varmoja tietoja, koska usein ongelmasta ilmoittaa kumppani, ei ääntelijä itse, huomauttaa Men’s Health -lehti.  Itse asiaa ei välttämättä huomaa.

Myös vaikeroinnin tarkka syy on epäselvä. Joidenkin tutkimusten mukaan stressi voisi liittyä vaikeroimiseen. Lihasten ja kudosten rentoutuminen voi vaikuttaa ääntelyyn, samoin ylähengitysteiden kudokset.

Suurin osa univaikerruksista on harmittomia. Jos ihminen herää usein ääntelynsä vuoksi tai vaikerointi häiritsee unta, kannattaa käydä lääkärissä. On myös mahdollista, että unissa ääntely tulkitaan ääntelyksi, vaikka kyse on uniapnean aiheuttamista korahteluista.

***


Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme