Mainos
Mainos

Äiti, onko lapsesi fiksu? Tästä saat kiittää itseäsi

Nuoren älykkyysosamäärää ennustaa parhaiten hänen äitinsä älykkyysosamäärä.

Onko lapsesi älykkö? Onneksi olkoon – ainakin toiselle vanhemmalle! Psykologi Jennifer Delgado kirjoittaa Psychology Spot -blogissa, että lapsen älystä on kiittäminen äitiä. Delgadon mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että älykkyys periytyy X-kromosomeissa.

Sukupuolikromosomit vaikuttavat ihmisen syntymäsukupuoleen. Syntyvä lapsi saa toisen sukupuolikromosomin äidiltään, jolla on kaksi X-kromosomia, ja toisen isältään, jolla on Y- tai X-kromosomi.

Delgadon mukaan geenit toimivat eri tavalla riippuen siitä, mikä niiden alkuperä on. Osa toimii vain äidiltä saataessa; isältä periytyessään sama geeni voi olla toimintakyvytön.

Skotlannissa sijaitseva Medical Research Council Social and Public Health Sciences Unit haastatteli joka vuosi vuodesta 1994 alkaen yli 12 000 henkeä, jotka olivat iältään 14–22-vuotiaita. Tutkijat ottivat huomioon useita eri tekijöitä; analyysin perusteella selvisi, että nuoren älykkyysosamäärää ennusti parhaiten hänen äitinsä älykkyysosamäärä. Joidenkin tutkimusten mukaan turvallinen suhde äitiin on myös älykkyyden tärkeä osatekijä.

Arvioiden mukaan älykkyydestä 40–60 prosenttia on periytyvää. Loppuosa riippuu ympäristöstä, stimulaatiosta ja henkilökohtaisista luonteenpiirteistä.

***

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme