Mainos
Mainos

Et kai valitse suosikkibiisiäsi? Tätä kannattaisi kuunnella töissä, jotta tuottavuus lisääntyisi

Jos työtehtävä vaatii kognitiivisia taitoja, musiikki itse asiassa haittaa tuottavuutta. 

Jos kuuntelet musiikkia liukuhihnatyössäsi, onneksi olkoon: lisäät tuottavuuttasi. Toimistotyöntekijöille meillä sen sijaan on huonoja uutisia.

Musiikkia rakastava Olga Khazan päätti selvittää, onko musiikin kuunteleminen työpäivän aikana todella hyödyllistä. Hän kirjoitti havainnoistaan The Atlantic -lehteen.

Khazanin lukemien tutkimusten mukaan musiikki todella parantaa tuottavuutta, jos työntekijän tekemä työ on tylsää ja toistaa itseään. Silloin musiikki herättää hänen  mielenkiintonsa, ja pitää hänet psyykkisesti vireänä.

Jos työtehtävä vaatii kognitiivisia taitoja, musiikki itse asiassa haittaa tuottavuutta. Tutkijat testasivat väitettä jo 1980-luvulla. Testissä ihmiset saivat kuunnella joko hiljaisuutta tai suosikkigenrensä iloista tai pehmeää musiikkia. Kuunnellessaan henkilöiden tuli laskea numeroita takaperin.

Hiljaisuus hyräsi. Musiikkia kuunnelleet selvisivät laskemisesta huonosti – suosikkikappaleitaan kuulleet kaikista huonoimmin.

Mitä kiehtovampaa ja mukaansatempaavampaa musiikki on, sitä huonompi valinta se on työpäivän taustalle. Jos musiikissa on paljon variaatioita, se on erityisen tuhoisaa tuottavuudelle, vaikka kuunteleminen itsessään olisi nautinnollista.

Meditatiivinen musiikki tai klassinen musiikki ovat saaneet testeissä hieman parempia tuloksia, sillä instrumentaalimusiikki ilman lyriikoita häiritsee vähemmän.

Syy musiikin häiritsevyydelle on yksinkertainen: useimmat meistä eivät voi keskittyä moneen asiaan kerrallaan. Moni kuitenkin kokee musiikin kuuntelemisen nautinnollisena eikä ymmärrä, että se häiritsee keskittymistä.

Jos musiikista luopuminen tuntuu tuskalliselta, työpäivän varrelle kannattaa varata vartin kuuntelutaukoja, jolloin musiikkia saa luukuttaa mielin määrin.

Jos kuitenkin haluat musiikkia, kokeile tätä:

…tai tätä, jos kehtaat!


***

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot