Mainos
Mainos

Ethän treenaa liikaa? Yllättävä syy puhuu lepopäivien puolesta

Lepopäivien on todistettu vahvistavan lihasten ja mielen lisäksi myös luitasi. 

Lepopäivä antaa lihaksille aikaa palautua edellisistä treeneistä ja kerätä voimia tuleviin haasteisiin. Vaikka lepopäivän vaikutukset niin mielelle kuin kunnollekin ovat yleisesti tunnettuja, harva kuitenkaan tietää, että sillä on positiivisia vaikutuksia myös luustolle.

Tähän tulokseen tultiin kanadalaisessa Brockin yliopistossa, jossa analysoitiin viidentoista ammattiurheilijan verinäytteitä. Näytteet otettiin kesken intensiivisen treenikauden, jonka jälkeen niitä verrattiin näytteisiin, jotka oli otettu lepopäiviä sisältävällä palautumisviikolla.

Intensiivisen harjoittelukauden aikana urheilijoiden veressä todettiin olevan vähemmän luukadolta suojaavaa osteoprotegeriinia kuin lepopäiviä sisältävän viikon aikana. Samalla myös luun muodostumista estävän sklerostiini-proteiinitason todettiin olevan koholla intensiivisen treeniviikon aikana.

Vähentää myös osteoporoosin riskiä

Vaikka luuntiheyksissä ei havaittu muutoksia tutkimuksen lopussa, tutkija Panagiota Kentroun mukaan intensiivinen treenikausi voi vaurioittaa luita pitkällä aikavälillä. Tutkimuksessa tarkasteltiin vain naisia, mutta tekijöiden mukaan tulokset ovat sovellettavissa myös miehiin.

Vaikka et olisikaan ammattiurheilija, lepopäivistä kannattaa silti pitää kiinni. Jos teet raskaita nostoja lähes päivittäin, saatat tehdä vahinkoa luillesi edes tajuamatta sitä. Tämä kannattaa ottaa huomioon, sillä luille aiheutuneet vahingot saattavat lisätä osteoporoosin riskiä tulevaisuudessa.

Ammattilaiset kehottavatkin pitämään ainakin yhden täydellisen lepopäivän viikossa, jolloin annat lihaksillesi aikaa korjata mahdolliset vauriot, mutta myös luillesi hetken taukoa kovasta rasituksesta.

Video: Aina ei tarvitse treenata täysillä. Mitä jos kokeilisit vaihteeksi tätä helppoa työpistejumppaa?


Lähde: Men’sHealth  

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme