Mainos
Mainos

Etkö saa riittävästi unta? Vika ei olekaan sinun

Agraariyhteiskunta arvostaa aamuvirkkuja, ei illan torkkuja. Jos kärsit jatkuvasta univajeesta ja herääminen on vaikeaa, on biologinen heräämisrytmisi todennäköisesti ristiriidassa työnantajan kellon kanssa. 

Aikainen lintu madon nappaa ja niin eteenpäin – vai? Jos olet biologiselta perimältäsi osa iltavirkkujen armeijaa, uniongelmiesi syyllinen voikin löytyä yhteiskunnan aikatauluista. 

Michiganin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan yhteiskunnan asettamat paineet herätä aikaisin menevät ihmisen luonnollisten tarpeiden edelle, mikä tuo uniongelmia osalle ihmisistä. Tutkimuksen mukaan et voi valita sitä, mikä on sinulle luonnollisin aika herätä – toisille ihmisille se on kello kuudelta, toisilla kymmeneltä, eikä tilannetta helpota, vaikka unille suuntaisikin aikaisemmin kuin ennen. 

– Nukkumaanmenoaikaa kontrolloi yhteiskunta, mutta heräämisaika on biologisen kellon sanelemaa, kertoo Olivia Walch, toinen tutkimuksen tekijöistä Huffington Post -lehdessä. 

Unirytmiä määrittävät muun muassa auringonvalo ja hormonaaliset tekijät, ja se on periytyvää. Iltavirkun elämää voi tosin helpottaa unirytmin aikaistuminen vanhetessa – jos 30-vuotiaana herääminen on kärsimystä, 60-vuotiaana se on jo huomattavasti helpompaa. 

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot