Mainos
Mainos

Haluatko mahdollisimman hyviä tuloksia? Näin monta kertaa viikossa sinun pitäisi käydä salilla

Joka päivä, joka toinen päivä, kolmesti viikossa – jokaisella tuntuu olevan oma kaavansa täydelliseen kuntosalirutiiniin, joka myös tuo tuloksia. Tiedemiehet päättivät yrittää selvittää, miten monta kertaa viikossa kuntosalilla tulee käydä, jotta lihakset kasvavat maksimivauhtia.

Tutkijat analysoivat kymmentä aiempaa selvitystä, joissa tarkkailtiin treenaavia ihmisiä ja heidän lihasmassansa kasvua. Tuloksia esiteltiin Sports Medicine -lehdessä.

Ei liene yllätys, että lihakset kasvavat kahdella viikottaisella treenikerralla enemmän verrattuna siihen, että kertoja olisi vain yksi. Erikoista tutkijoiden mukaan onkin se, että lihakset kasvoivat eniten, jos niitä treenasi molemmilla treenikerroilla samalla tavalla. Siitä, että maanantaina tekee painoja nostaessaan enemmän toistoja kuin torstaina, ei siis ole hyötyä – tehokkainta oli tehdä liikkeitä sama määrä kumpanakin päivänä. 


Tutkijat eivät ole varmoja siitä, mikä selittää tulokset. Yksi teoria on, että toistojen tekeminen laukaisee lihasten kasvun, joka jatkuu 48 tunnin ajan. Kun "kasvuikkuna" sitten sulkeutuu, lihas lakkaa kasvamasta, ellei treeniä toisteta. Ajan myötä kasvua karttuu: mitä useammin lihasta treenaa, sitä enemmän se kasvaa.

Kenenkään lihasmassa ei kuitenkaan lisäänny ikuisesti. Tutkimuksissa kolme kertaa viikossa treenanneet saivat samanlaisia hyötyjä treenistään kuin kahdesti treenanneet. Tämänkään ilmiön syystä ei ole täyttä varmuutta.

Tutkimusta tehnyt Brad Schoenfeld suosittelee jakamaan treenit ylä- ja alavartalopäiviin, niin, että kumpaakin treenataan kahdesti viikossa. Jos aika ei riitä tähän, koko kehoa voi treenata kolmesti viikossa.

***


Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot