Mainos
Mainos

Järkyttävän moni suomalaisäiti tupakoi raskauden aikana – taas löytyi uusia haittoja lapselle

Analyysin perusteella raskauden aikana äitinsä tupakoinnille altistuneista lapsista voi tulla ylipainoisia.

Raskauden aikana tupakoivat altistavat syntymättömän lapsensa monille terveysongelmille ja kehityshäiriöille. Tuoreen tutkimuksen mukaan listalle voi lisätä myös ylipainon.

Tulokset perustuvat 39 tutkimuksen ja 240 000 lapsen terveystietojen yhteisanalyysiin, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Noin 15 prosenttia suomalaisäideistä tupakoi raskauden aikana

Analyysin perusteella raskauden aikana äitinsä tupakoinnille altistuneista ylipainoisia on 37 prosenttia useampi ja lihavia 55 prosenttia useampi kuin lapsista, jotka eivät altistu tupakalle raskauden aikana. Lapsista oli seurantatietoja pisimmillään aikuisikään saakka.

Tulokset lisäävät jo mittavaa tutkimustietoa raskaudenaikaisen tupakoinnin haitoista. Aiempien tutkimusten perusteella tupakka ja sen sisältämä nikotiini voivat muun muassa vaurioittaa sikiön kasvua, aivojen kehitystä ja mahdollisesti suurentaa jopa skitsofreniariskiä.

Vaikka tupakoinnin haitat tunnetaan hyvin, noin 15 prosenttia suomalaisäideistä tupakoi raskauden aikana.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology and Community Health -lehdessä.

Raskaana? Testaa tämä:


Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme