Mainos
Mainos

Julian syömishäiriö oli viedä nuoren naisen hengen – piilotteli ruokaa jopa korviensa sisään

Vakavasta syömishäiriöstä toipuva nainen paljastaa piilotelleensa ruokaa jopa korviensa sisään välttyäkseen syömästä.

Julia Janssenia hoitaneet terapeutit ovat sanoneet tämän nuoren naisen olevan vakavin tapaus, jonka he ovat koko uransa aikana nähneet. Jatkuva laihduttaminen johti lopulta siihen, että 34-kiloiseksi kuihtunut naisen sydän ei meinannut jaksaa enää lyödä. 

Pahimpina viikkoinaan Julia ei suostunut juomaan edes vettä, sillä hän pelkäsi siihen tarttuneen muita aineita, ja hän vältteli parhaansa mukaan myös koskemasta ruokaan, sillä hän pelkäsi kaloreiden imeytyvän hänen kehoonsa ihon läpi. Energianpuute sai aikaan sen, että tavallisiltakin tuntuvien askareiden suorittaminen, kuten suihkussa käyminen, vei häneltä tunteja aikaa. Hänen normaali elämänsä oli lipumasta käsistä. 

Raju laihtuminen aiheutti naiselle myös lukuisia terveysongelmia. Alhainen verenpaine sai Julian pyörtymään useita kertoja päivässä, ja hänen huulensa ja sormensa muuttuivat sinertäviksi. Naisella oli koko ajan niin kylmä, että hän käytti paksuja vaatteita ympäri vuoden, vaikka ne aiheuttivatkin hänen ohentuneeseen ihoonsa hankaumia.

Nyt, kymmenen kiloa hengenvaarallista vaa’an lukemaa painavampana, Julia haluaa kertoa ihmisille totuuden syömishäiriöstä. Vaikka hän näyttääkin nyt terveeltä, se ei suinkaan tarkoita sitä, että hän olisi terve. Hän tekee päivittäin töitä sen eteen, ettei enää lipuisi entiseen elämäänsä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Tämä häiriö on edelleen iso osa elämääni ja jokainen päiväni on edelleen taistelua, vaikka en näytäkään enää sairaalta, ja tätä on vaikea käsittää.

– Kaikki syömishäiriöiset eivät ole tikunlaihoja ja uskon monen meistä tuntevan pelkoa siitä, että meitä ei oteta enää vakavasti, kun emme ole luuta ja nahkaa, nainen toteaa.

"Tiesin, että aikani oli käymässä vähiin ja saattaisin kuolla"

Julia on kamppaillut syömisen kanssa jo 13-vuotiaasta lähtien, mutta sairaus otti hänestä todella vallan muutama vuosi myöhemmin. Nuori nainen alkoi pelätä pientäkin painonnousua ja heräili jopa keskellä yötä urheilemaan. Ollessaan 16-vuotias, Julialle diagnosoitiin anorexia nervosa, sairaalloinen laihuushäiriö.

– Olin todella hukassa elämässäni, en tiennyt kuka olin ja pelkäsin aikuistua. Anoreksia antoi minulle kontrollia ja sen avulla vältin kaikki puberteettiin liittyvät vaikeudet. Oli paljon helpompaa murehtia painosta ja ruoasta kuin kohdata todellinen maailma, Julia kertoo syömishäiriön alkuajoista.

Ruoan piilottelusta tuli iso osa naisen elämää. Aamupalaa syödessään hän saattoi jopa levittää voita hiuksiinsa ja piilottaa ruokaa korviinsa, jotta ei joutuisi pistämään niitä suuhunsa. Kun Julian paino putosi 53 kilosta 34 kiloon, lääkärit kertoivat nuoren naisen sydämen saattavan pettää minä hetkenä hyvänsä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Lääkärit antoivat naiselle kaksi vaihtoehtoa; joko hänet otettaisiin sairaalahoitoon tai hän alkaisi syödä itsenäisesti. Jos edistystä ei tapahtuisi, ensimmäinen vaihtoehto olisi edessä joka tapauksessa. 

– Tiesin, että aikani oli käymässä vähiin ja saattaisin kuolla äkillisesti tai yksinkertaisesti kuolla nukkuessani minä hetkenä hyvänsä. Tämä on ainoa asia, jonka muistan elämäni pahimmista ajoista – sen, että aikani oli käymässä vähiin, Julia kertoo. 

Unelmoi täysin tavallisesta elämästä; työnteosta ja kavereista

Julian mukaan syömishäiriö ei suistanut hänen elämäänsä vain hetkeksi raiteiltaan, vaan se vei hänen elämästään lähes kaiken; nuoruuden, kaverit ja mahdollisuuden töihin ja opiskeluun.

– Se tuhosi elämäni, ja vie todella kauan aikaa rakentaa se uudelleen. Minulla on suunnitelmia ja unelmia. Haluan mennä yliopistoon. Haluan tehdä musiikkia. Haluan tehdä töitä.   

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Pahimmaksi asiaksi sairaudessaan nainen kuvailee kuitenkin sen tuskan, jonka hän aiheutti läheisilleen, etenkin vanhemmilleen. Mutta vaikka hän ei voikaan muuttaa mennyttä, hän aikoo tehdä kaikkensa paremman tulevaisuuden eteen. 

– Haluan kontrolloida anoreksiaa enkä antaa anoreksian enää kontrolloida minua, Julia kertoo suurimmasta toiveestaan.

Lähde: Metro 

***


Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme