Mainos
Mainos

"Kuukautisvapaat" käyttöön brittifirmassa: "Jos miehillä olisi kuukautiset, tämä olisi otettu käyttöön aiemmin"

Yritys antaa naisille maksettua vapaata, jos heillä on kivuliaat kuukautiset. Kaikki eivät ideasta innostu.

Brittifirma Coexist tarjoaa työntekijöilleen "kuukautisvapaata". Yritys antaa naisille maksettua vapaata, joka ei vie heiltä sairaslomapäiviä. Moni käyttää jo nyt sairaslomapäiviä kuukautiskipujen vuoksi.

– Henkilöstön päällikkönä olen nähnyt naisten todella kärsivän kuukautisistaan ja nähnyt heidän taipuvan kaksinkerroin kovan kivun vuoksi. Heitä hävettää ja nolottaa ottaa vapaata (tämän vuoksi) ja usein he istuvat pöytiensä ääressä hiljaisina haluamatta tunnustaa asiaa, yrityksen toimitusjohtaja Bex Baxter kommentoi Indenpendent-lehdelle jo vuonna 2016.

Kivut "lähes yhtä pahoja kuin sydänkohtauksessa"

Vuoden 2012 amerikkalaistutkimuksen mukaan kuukautiskivut voivat olla niin voimakkaita, että ne haittaavat päivittäisiä toimia 20 prosentilla naisista. Lisääntymisterveyteen erikoistuneen professori John Guillebaudin mukaan kivut voivat olla "lähes yhtä pahoja kuin sydänkohtauksessa".

Samanlaisia ”kuukautispäiviä” on käytössä myös muissa yrityksissä, esimerkiksi urheiluvaatejätti Nikellä. Niillä on kuitenkin myös vastustajansa.

Kun Washington Post uutisoi kuukautisvapaista, Twitter täyttyi kommenteista: ihmiset pohtivat esimerkiksi, vahvistaako kuukautisloma näkemystä kuukautisista "sairautena", ja saako se työnantajat välttelemään naisten palkkaamista.

Osa kommentoijista huomauttaa, että kivun taustalla voi todella olla sairaus. Esimerkiksi endometrioosia sairastaa arviolta 5–10 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista, mutta monelta sairaus voi jäädä diagnosoimatta.

Baxter ei kritiikistä hermostu.

– Jos miehillä olisi kuukautiset, tämä toimintatapa olisi otettu käyttöön aiemmin, hän kommentoi.

***

Katsomo-video ei ole saatavilla


Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme