Mainos
Mainos

Lounasastiasi voi olla vaaraksi terveydelle! Mikronkestävyys ei takaa tuotteen turvallisuutta

Muoviastioiden sisältämillä kemikaaleilla voi olla hormonaalisia vaikutuksia ihmisiin. 

Huonoja uutisia sinulle, joka lämmität ruokasi usein muovisessa astiassa. Time-lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan, että osa muoviastioiden sisältämistä kemikaaleista voi irtaantua ruokaan mikroaaltouunissa lämmitettäessä.

Merkintä mikronkestävyydestä tarkoittaa ainoastaan sitä, että astiat eivät sula tai muuta muotoaan lämmitettäessä. Merkintä ei siis takaa sitä, että astian käyttäminen mikrossa olisi turvallista.

Haitallisia kemikaaleja myös ruokakelmussa

Asiantuntijat ovat erityisen huolissaan muovin sisältämistä kemikaaleista ftalaatista ja bisfenoli-A:sta (BPA). Nämä kaksi ainetta häiritsevät hormonitoimintaa vähentämällä ihmisten estrogeeni- ja testosteronitasoa. Tutkimusten mukaan ftalaatille altistuminen vaikuttaa etenkin miehillä siittiöiden toimintaan, ja voi näin ollen vaikuttaa negatiivisesti lisääntymiskykyyn.

EU kielsi vuonna 2011 bistefenoli-A:n käytön tuttipullojen ja tuttiosien valmistuksessa. 

Bisfenoli-A on yksi maailman eniten valmistetuista kemikaaleista. Kemikaali voi aiheuttaa äidin kautta syntymättömälle lapselle solumuutoksia, jotka lisäävät ylipainon, diabeteksen sekä sydänsairausten riskiä. 

Vähentääkseen turhaa riskiä asiantuntijat suosittelevatkin kuumentamaan ruoan muoviastioiden sijaan lasisissa tai keraamisissa astioissa. Naarmuuntuneita tai väriä muuttaneita astioita ei suositella käytettäväksi missään tilanteessa.

Myöskään kelmua ei suositella käytettäväksi lämpimien ruokien peittämiseen. Kun vaarallisia kemikaaleja sisältävään kelmuun tiivistyy kosteutta, haitallista ainetta tippuu helposti ruokaan tiivistyneen kosteuden mukana.

Video: Myös kosmetiikka on täynnä erilaisia kemikaaleja. Katso videolta asiantuntijan mielipide niiden turvallisuuteen. 

Lähde: Time 

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme