Mainos
Mainos

Meriveden yllättävä terveysvaikutus selvisi

Vanha uskomus, jonka mukaan meri tekee hyvää kokonaisvaltaiselle terveydelle pitää tuoreen tutkimuksen mukaan paikkansa.

Exeterin yliopistossa Englannissa tehdyn tutkimuksen mukaan meren läheisyydellä on hurjasti positiivisia vaikutuksia terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Jo 1800-luvulla on tehty havaintoja, joiden mukaan lääkäreiden määräämillä matkoilla merenrantaan on ollut positiivisia vaikutuksia potilaiden terveyteen. Tuolloin tiettyjä sairauksia myös hoidettiin merivesikylvyillä.

– Vasta tovi sitten meren terveysvaikutuksia alettiin kuitenkin tutkia tieteellisesti, epidemiologi Lora Fleming Exeterin yliopistosta kertoo.

On selvää, että useat kokevat meren rauhoittavana elementtinä, mutta tutkijoiden tavoitteena oli saada tätä oletusta vahvempaa näyttöä meren vaikutuksista. Flemingin kollegat European Centre for the Environment and Human Healthissa halusivat selvittää tarkkaan nykypäivän tutkimusmenetelmiä hyödyntäen millaisia vaikutuksia meren läheisyydellä ja merivedellä todella on ihmisiin. Selvisi, että vanha uskomus meren positiivisista vaikutuksista pitää paikkansa.

Tutkijat perehtyivät Englannin tilastoihin selvittääkseen, kuinka rannikolla asuminen on vuosien saatossa vaikuttanut paikallisten terveyteen. Selvisi, että rannikolla asuneet ovat keskimäärin terveempiä kuin sisämaassa asuneet.

Tutkimuksessa selvitettiin myös sitä, miten rannikolle muuttaminen sisämaasta vaikuttaa terveyteen. Selvisi, että rannikolle muuttaneet olivat keskimäärin terveempiä kuin rannikolla jatkuvasti asuneet.

Jatkossa on tarkoitus selvittää, näkyvätkö meren samankaltaiset terveyshyödyt kaikissa ikäryhmissä ja mikä on terveyshyötyjen kannalta optimaalisin aika viettää meren läheisyydessä. Myös meren läheisyyden positiivisten vaikutusten kestoa aiotaan tutkia tulevaisuudessa.

Oletko sinä huomannut meren positiivisia terveysvaikutuksia? Kommentoi alle!

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot