Mainos
Mainos

Mitä ihmettä? Nyt päivän treenit voi suorittaa jo minuutissa

Intervallitreenauksen ansiosta esimerkiksi kävelylenkkiin ei enää tarvitsisi käyttää puolta tuntia, sillä kymmenen minuuttia voisi tuoda samat edut.

Älä suotta rehki: netin urheiluohjeistukset sen kun pienenevät. Aluksi riitti reipas kävely, sitten lankutus päivittäin. Nyt kannustetaan minuutin treeneihin, kertoo Time-lehti.

Kyse on korkean intensiteetin intervallitreeneistä eli HIIT-treeneistä, joissa vaihdellaan treenin aikana intensiivisen kuntoilun ja rennomman menon välillä. Joidenkin tutkimusten mukaan lyhyet, intensiiviset treenit voivat olla yhtä hyödyllisiä kuin pidemmät.

Toisaalta tämäkään ei suoranaisesti tarkoita, että minuutti päivässä välttämättä riittäisi.

McMasterin yliopistossa aihetta tutkineen Martin Gibalan mukaan minuutin treeni voi olla sydämelle, lihaksille ja hengityselimille yhtä hyödyllistä kuin 45 minuutin treenaus. 60 sekunnin treenin tulee kuitenkin olla järjetön sprintti – kuin juoksisit henkesi edestä pakoon tiikeriä.

Intervallitreenillä voi kuitenkin saada samat liikunnan hyödyt vähemmällä treenausajalla. Se, miten pieni treeni riittää, riippuu siitä, miten rankasti kuntoilija jaksaa puskea tuon maagisen treeniminuuttinsa ajan.

Minuutin ajan rehkiminenkään ei välttämättä ole ratkaisu, sillä Gibalan tutkimuksessa lämmiteltiin ensin kuntopyörällä kaksi minuuttia ja ajettiin sitten täyttä vauhtia 20 sekuntia. Tätä seurasi taas kahden minuutin rennompi ajo. Kaavaa toistettiin kymmenen minuutin ajan.

Vaikka päämääränä ei olisikaan minuutin megatreeni, intervallitreenauksen ansiosta esimerkiksi kävelylenkkiin ei enää tarvitsisi käyttää puolta tuntia. Kymmenen minuuttia voisi tuoda samat edut. 

Kannattaako omaa treenitapaa vaihtaa? Gibalan mukaan tärkeintä on nauttia treenistä: harrastusta ei tule vaihtaa toiseen siksi, että joku muu sanoo.

– Jos nautit pitkästä treenistä ja inhoat epämukavuutta, joka intervallitreeniin liittyy, et jatka intervallia pitkässä juoksussa, vaikka ne olisivat tehokkaita ja säästäisivät aikaa. On parempi pysyä omassa kunto-ohjelmassaan, Gibala sanoo.

Kokeile tätä treeniä vaikka heti:


Lähde: Time

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme