Mainos
Mainos

Nukutko kumppanisi vieressä? Ei ehkä kannattaisi

Tiesitkö, että oman kumppanin kainalo ei ole välttämättä se paras tapa nukkua, mikäli havittelee mahdollisimman hyviä yöunia?

American Academy of Sleep Medicinen teettämässä pienimuotoisessa tutkimuksessa selvisi, että kumppanin kainalo ei olekaan välttämättä se paras nukkumapaikka. Syy tähän on se, että toisen ihmisen vieressä nukkuessa unen kannalta epäedulliset rutiinit voivat vahvistua ja aiemmin esiintynyt unettomuus voi pahentua entisestään.

Tutkimusta varten tutkittiin 31 paria. Kullekin parille esitettiin tiettyjä kysymyksiä ja he pitivät prosessin edetessä unipäiväkirjaa.

"On mahdollista, että unettomuuden oireet pahenevat"

Ne tutkimukseen osallistuneet, jotka yrittivät tehdä kumppaninsa olon nukkuessa paremmaksi kärsivät itse helpommin ongelmista unen kanssa. Tämä voi myös aiheuttaa toisen unta varjelevalle lopulta ahdistusta.

Huolestuttavan moni pariskunta jätti noudattamatta asiantuntijoiden ohjeita koskien sitä, kuinka oman unen laatua voi parantaa. Tämä näkyi muun muassa siinä, että peräti 42 prosenttia tutkimukseen osallistuneista teki sängyssä unenlaatua heikentäviksi todettuja asioita kuten selasi puhelinta, katsoi televisiota tai surffasi netissä.

Pareista peräti 75 prosenttia meni nukkumaan myöhemmin ja heräsi myöhemmin kuin asiantuntijat suosittelivat. Asiantuntijoiden mukaan myös epäsuotuisilla nukkumaanmeno- ja heräämisajoilla voi olla unettomuutta pahentavia vaikutuksia.

– On mahdollista, että unettomuuden oireet pahenevat kumppanin tahattoman toiminnan myötä, tutkimusta johtanut Alix Mellor toteaa.

– On tärkeää, että keräämme lisää tietoa aiheesta, jotta saamme selville, kuinka unettomuudesta kärsiviä ja heidän kumppaneitaan voitaisiin auttaa jo proaktiivisesti opettamalla oikeanlaisia käyttäytymismalleja, Mellor toteaa.

***


Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot