Mainos
Mainos

Pienen vauvan vanhemmat: Näin kauan kestää, että saatte kirittyä ensimmäisten kuukausien univajeen

Huonoja uutisia niille väsyneille vanhemmille, joiden perheeseen on vastikään syntynyt lapsi; ensimmäisten kuukausien univajeesta toipuminen saattaa nimittäin kestää kauemmin kuin ehkä luulit. Tai toivoit.

Univajeesta kärsivät vanhemmat eivät läheskään aina ymmärrä, kuinka suuresta univajeesta he loppupeleissä oikein kärsivätkään. Tätä mieltä on unikonsultti ja neljän lapsen isä Conner Herman, jonka mukaan on suorastaan ihme, että univajeesta kärsivillä vanhemmilla riittää energiaa mihinkään – saati sitten lapsen hoitoon.

Univajeesta toipuminen voi kestää jopa kuukausia

Univaje on väistämätön osa vanhemmuutta. Unispesialistin mukaan vastasyntyneiden vanhempien univaje kasvaa kahdella tunnilla per yö ensimmäisten viiden kuukauden aikana. Tämän jälkeen vanhemmat joutuvat nipistämään yöunistaan keskimäärin tunnin yötä kohden. Eräs toinen tutkimus puolestaan väittää, että vanhemmilta jää lapsen ensimmäisen vuoden aikana unta saamatta peräti 44 päivän edestä.

Univajeesta ei kuitekaan voi täysin syyttää adrenaliinia, jonka vauvan itku saa virtaamaan suonissasi, vaan myös muilla asioilla, kuten älypuhelimen läheisyydellä saattaa olla negatiivisia vaikutuksia unenlaatuun.

Mutta missä ajassa tämä univaje sitten palautuu? Asiantuntijoiden mukaan tuoreet vanhemmat tarvitsisivat vähintään neljä ylimääräistä kuukautta saadakseen kiinni ensimmäisen viiden kuukauden aikana kertyneen univajeen. Tämä tarkoittaa siis sitä, että elimistösi saattaa palautua ensimmäisten kuukausien univajeesta vasta sitten, kun vauva on yhdeksän kuukauden ikäinen. Tämä siis siinä tapauksessa, että lapsi on oppinut nukkumaan yönsä rauhassa.

Hermanin mukaan tarkkaa arviota on kuitenkin vaikea antaa, sillä univajetta ei pysty mittaamaan vain tuntimäärän mukaan, vaan paljon on kiinni myös unen laadusta. Hermanin mukaan toisilla ensimmäisten kuukausien univajeesta palautuminen saattaa kestää tätäkin kauemmin, jopa vuoden. 

Lähde: Fatherly

***


Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme