Mainos
Mainos

Säpsähdätkö usein hereille kesken unien? Syytä esi-isiäsi

Oletko koskaan uneksiessasi tuntenut yhtäkkiä putoavasi ja seurauksena herännyt sydän hakaten? Voimme syyttää siitä esi-isiämme.

Kesken unen herääminen hätkähtäen tunnetaan englanninkieliseltä nimeltään hypnic jerk -ilmiönä (suom. säpsähdys). Ilmiö on käytännössä tahaton, yhtäkkinen lihasten aktivoituminen, mikä tuntuu ikään kuin säpsähdyksenä. Esimerkiksi hikka syntyy samalla tavalla.

Ilmiöön liittyy usein sydämen sykkeen kohoaminen, hengityksen tihentyminen ja hikoilu. Putoamisen tunne tunne on hyvin aito: usein ihminen tuntee menevänsä lievästi shokkiin pudotessaan ”tyhjään”.

Kukaan ei tiedä tarkalleen, mistä tämä johtuu, mutta tutkijat ovat esittäneet muutaman eri teorian. Psykologi Frederick Coolidgen mukaan kyseessä on esi-isiltämme eli apinoilta peritty refleksi, joka herätti puussa nukkuvan hänen uhatessa pudota puunoksalta kesken unien.

Niin ikään psykologi Tom Stafford uskoo, että kyseinen ilmiö johtuu aivoissa tapahtuvasta taistelusta unen ja valveilla olon välillä: kehon rentoutuessa uneen vaipuessaan jäljellä oleva vireys aiheuttaa äkillisiä liikkeitä kehossa.

Ilmiöstä, jonka kokee noin 70 prosenttia kaikista ihmisistä, ei kuitenkaan ole mitään haittaa.

Lähde: Tech Insider

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme